Menopauza a ryzyko chorób serca
Objawy występujące u kobiety w okresie menopauzy są wynikiem zmian hormonalnych. W tym czasie zwiększa się również ilość czynników ryzyka zachorowania na wiele chorób. O powiązaniu menopauzy z chorobami serca, opowiada prof. Wojciech Drygas.
Wskazana diagnostyka w kierunku hipoglekemii reaktywnej - poposiłkowej, ewentualnie w kierunku guza wydzielajacego insulinę - insulinoma.
Proszę jeść regularnie posiłki, mniej więcej co 3-3,5 godz. Komponować posiłki tak, aby łączyć węglowodany z białkami lub/i tłuszczami.
Podstawą diety powinny być węglowodany złożone, o niskim IG – m.in. produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce (z wyjątkiem bananów, winogron, owoców suszonych).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Osłabienie i kołatanie serca po zjedzeniu obfitego posiłku – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Kołatanie serca oraz osłabienie i bladość skóry – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Co oznacza wynik krzywej cukrzycowej 21-latki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Osłabienie po posiłkach – odpowiada Lek. Marcin Koncewicz
- Duszność, zimne poty i osłabienie – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Badanie poziomu cukru a osłabienie i zmęczenie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka jest przyczyna napadów paniki po spożyciu kawy? – odpowiada Mgr Irena Mielnik - Madej
- Głód, niepokój, rozmazane widzenie, kołatanie serca, zimne poty i drgawki 2h po obfitym posiłku – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy ten wynik testu obciążenia glukozą jest prawidłowy? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- O czym mogą świadczyć zawroty głowy w sytuacji nieregularnego spożywania posiłków? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska