Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie ma takiej konieczności ponieważ nie zawiera on substancji przeciwalergicznych mogących wpłynąć na interpretację testu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie probiotyku Latopic – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Zapalenie ucha środkowego u 6-miesięcznego dziecka – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy przyjmowanie antybiotyku jest przeciwwskazaniem do wykonania testów alergicznych? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można podawać dziecku probiotyk, jeśli w mleku, którym jest karmione również znajduje się probiotyk? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Skaza białkowa a Latopic u niemowlaka – odpowiada Milena Lubowicz
- Wzdięcia u 9-miesięcznego synka – odpowiada Milena Lubowicz
- Alergia na białko mleka krowiego a mleko sojowe – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Odstawienie Singulairu 4 a testy alergologiczne – odpowiada Piotr Pilarski
- Stosowanie Latopicu jako probiotyk na alergię pokarmową – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Odstawienie leków przed wykonaniem testów alergologicznych – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Probiotyki w alergii
Alergię nie bez przesady można nazwać „epidemią XX
Probiotyki dla niemowląt - kiedy podawać i jak działają? Który najlepszy?
Probiotyki dla niemowląt, czyli żywe organizmy, kt
Aleric - skład, działanie, wskazania, dawkowanie, skutki uboczne
Aleric to lek przeciwalergiczny dostępny bez recep