Dieta eskimosów a choroby serca
Jedynym niebezpieczeństwem jedzenia surowych jaj, szczególnie z prywatnego źródła jest możliwość zakażenia się salmonellą. W takim przypadku nie pomaga również gotowanie ich na miękko, mimo że oficjalnie twierdzi się, że bakteria ta ginie już w temperaturze 65 stopni C. Dochodzenia epidemiologiczne wykazywały, że do zakażeń dochodziło w przypadkach produktów pieczonych w wyższej temperaturze. Gotowanie jaj na miękko zachowuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a białko czyli albumina jest łatwo przyswajalnym źródłem aminokwasów.
Jaja najlepiej jeść ugotowane NA MIĘKKO, kiedy żółtko jest jeszcze płynne. Będzie ono lżej strawne i witaminy w nim zawarte nie zdegradują się w znacznym stopniu. Mamy też pewność, że są bezpieczne mikrobiologicznie.
Jeśli chodzi o jaja surowe: nie można wykluczyć zakażenia jaj salmonellą, nawet tych z przydomowej hodowli (a bakteria ta może znaleźć się w środku jaja – nie tylko na powierzchni skorupki.)
Ale nie dajmy się zwariować, raz na jakiś czas – jeśli ktoś ma wielką ochotę – surowe jajko nie powinno zaszkodzić dorosłej osobie;)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Czy coś może mi dolegać po spożyciu takich skorupek? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie i ile jajek można jeść? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Czy picie surowych jajek szkodzi? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy dziecku grozi salmonella skoro zjadł surowe jajko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jedzenie surowej cebuli jest zdrowe? – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy surowa marchew jest zdrowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak na zdrowie wpływa zjedzenie skorupki jajka? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż
Biotyna - działanie, niedobór, nadmiar, wpływ na zdrowie
Biotyna należy do witamin z grupy B i jest znana p
Jajka wycofane, nie jedz pod żadnym pozorem. GIS wydal ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrz