Grejpfrut na odporność

Dzień dobry,
z pani pytania wynika, że kasza ma być spożywana bez gotowania. Z czego wynika taka potrzeba? Ze zdrowotnego punktu widzenia byłoby to niekorzystne i niebezpieczne.

Pozdrawiam

0

Kasze są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Zawierają duże ilości błonnika, witamin z grupy B i E. Obfitują także w magnez, żelazo i potas. Powinny być jedzone regularnie, choć z umiarem, bo poza korzystnymi właściwościami, zawierają także sporą ilość kalorii. Są to tzw. "zdrowe kalorie", niemniej jednak z nimi również można przesadzić, szczególnie jeśli dodatkiem do kaszy będzie np. tłusty sos.

Kasz nie możemy spożywać bez obróbki termicznej, ponieważ zawierają skrobię, która aby zostać strawiona musi zostać skleikowana. Doprowadzamy do tego przez gotowanie jej w wodzie. Obróbka cieplna kaszy prowadzi do minimalnych strat wartości odżywczych, jednak bez tego nasz organizm nie jest w stanie "pobrać" z kaszy żadnych wartości.

Kasze powinniśmy gotować al dente, czyli na sypko, nie doprowadzając ich do przegotowania. Pozwoli to na zachowanie niższego indeksu glikemicznego, co z kolei wpłynie pozytywnie na naszą gospodarkę węglowodanową. Warto również pomyśleć o zastąpieniu kasz w woreczkach foliowych produktami sypkimi (bez woreczków).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty