Grejpfrut na odporność
Dzień dobry,
z pani pytania wynika, że kasza ma być spożywana bez gotowania. Z czego wynika taka potrzeba? Ze zdrowotnego punktu widzenia byłoby to niekorzystne i niebezpieczne.
Pozdrawiam
Kasze są bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych. Zawierają duże ilości błonnika, witamin z grupy B i E. Obfitują także w magnez, żelazo i potas. Powinny być jedzone regularnie, choć z umiarem, bo poza korzystnymi właściwościami, zawierają także sporą ilość kalorii. Są to tzw. "zdrowe kalorie", niemniej jednak z nimi również można przesadzić, szczególnie jeśli dodatkiem do kaszy będzie np. tłusty sos.
Kasz nie możemy spożywać bez obróbki termicznej, ponieważ zawierają skrobię, która aby zostać strawiona musi zostać skleikowana. Doprowadzamy do tego przez gotowanie jej w wodzie. Obróbka cieplna kaszy prowadzi do minimalnych strat wartości odżywczych, jednak bez tego nasz organizm nie jest w stanie "pobrać" z kaszy żadnych wartości.
Kasze powinniśmy gotować al dente, czyli na sypko, nie doprowadzając ich do przegotowania. Pozwoli to na zachowanie niższego indeksu glikemicznego, co z kolei wpłynie pozytywnie na naszą gospodarkę węglowodanową. Warto również pomyśleć o zastąpieniu kasz w woreczkach foliowych produktami sypkimi (bez woreczków).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jakie właściwości zdrowotne ma ciecierzyca? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wpływ obróbki termicznej na właściwości produktów spożywczych – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy lepiej jest gotować w szybkowarze czy w parowarze? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Duży niedobór żelaza i stosowanie suplementów – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Jakie właściwości mają cykoria i ciecierzyca? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt p
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja