Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

nieco lepsza jest sól morska, nie mniej jednak nie zalecam spożywania soli. Sól bowiem zatrzymuje wodę w organizmie i sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Proszę ograniczyć sól a zastąpić ją innymi przyprawami i ziołami.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Sól – Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Składniki odżywcze

Sól

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ...

Sól

Zalety soli morskiej

Zalety soli morskiej

Zewsząd słychać głosy, że sól szkodzi zdrowiu. Faktycznie, jej nadmiar nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak nie należy całkowicie eliminować jej ze swojej diety. Warto pamiętać, że sól jest potrzebna, by organizm mógł dobrze funkcjonować. Dobrym...

Sól

Działanie soli

Sól stała się tak popularną przyprawą, że wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej smacznej potrawy. Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że Polacy przodują w spożyciu soli - zjadamy jej 3 razy więcej niż jest zalecane, czyli 5 g. W końcu, czy wyobrażasz...

Sól

Kryształki soli

Kryształki soli

Badania wykazały, że połączenia genowe aktywowane poprzez wywołanie instynktownego apetytu na sól, są usytuowane w tym samym miejscu, co geny związane z uzależnieniem od kokainy lub heroiny.

Zioła i przyprawy

Ocet - rodzaje, zastosowanie

Ocet jest cierpki w smaku, a jest to spowodowane bardzo dużym stężeniem kwasu octowego. Kwas octowy powstaje w wyniku fermentacji, która jest wynikiem działania bakterii. Ocet jest kojarzony z zastosowaniem w kuchni, ale jeszcze mało osób zdaje sobie...

Sól

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?

Niebezpieczna sól To zdecydowanie jedna z najczęściej stosowanych przez nas przypraw. Wielu nie wyobraża sobie posiłku bez dodatku choćby szczypty białych kryształków, dzięki którym smak dania nabiera wyrazistości. Chociaż nikomu nie trzeba przypominać,...

Odchudzanie dla każdego

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Składnik popularny, ale kaloryczny Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym produktem żywnościowym na świecie. Swą popularność zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest tani. Każdy...

Sól

Hawajska czarna sól - właściwości i zastosowanie

Hawajska czarna sól - właściwości i zastosowanie

Te czarne, aromatyczne drobinki stanowią idealny dodatek do grillowanych potraw mięsnych. Czarna sól, bo o niej mowa, powstaje na najmniej zaludnionej wyspie Hawajów. Dzięki specjalnej metodzie produkcji w jej składzie znajdziemy wiele cennych składników...

Sól

Sól z Morza Martwego - właściwości i zastosowanie

Sól z Morza Martwego - właściwości i zastosowanie

Sól z Morza Martwego odpręża, leczy problemy skórne i eliminuje niedobory magnezu w organizmie. W jej składzie znajdziemy wiele cennych składników mineralnych. Jest łatwo dostępna i tania. Sprawdź, gdzie możesz ją kupić. Rodzaje soli Sól jest jedyną...

Odchudzanie dla każdego

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Ile trzeba ćwiczyć, aby spalić świąteczne potrawy?

Postne, ale sycące Wigilijne potrawy nigdy nie smakują tak wybornie, jak w tym świątecznym okresie. Być może to magia świąt i przyjemna atmosfera sprawiają, że chętnie próbujemy wszystkiego, co znajduje się na stole. Wigilijne dania są postne, ale bardzo...