Grejpfrut na odporność
Szanowna Pani - wszystkie owoce i warzywa to produkty bardzo wartościowe i powinny się znaleźć w diecie, szczególnie w przypadku takiego obciążenia organizmu jak chemioterapia. Jednak ze względu na osłabienie organizmu w tym okresie zaleca się raczej stosowanie owoców i warzyw poddanych obróbce (nie surowe) i wykluczenie warzyw ciżękostrawnych, które mogą powodować podrażnienie ścian przewodu pokarmowego. Jeżeli chodzi o wartość biologiczną owoców i warzyw to właściwie wszystkie mają cenne składniki, jednak przeważnie w grupie tych najbardziej wartościowych wymienia się czerwone owoce, szczególnie jagodowe (maliny, truskawki, jagody) i zielone oraz czerwone warzywa. Powinna je Pani spożywać ugotowane, duszone lub w formie przecierów. W okresie chemioterapii zalecana jest rezygnacja ze spożycia kapusty i wszystkich warzyw które wcześniej wywoływały dyskomfort w przewodzie pokarmowym oraz nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, groch, bób). Życzę powrotu do zdrowia.
Witaj,
Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witaminy C: pomidory, kalafiory, owoce jagodowe, porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy.
Warzywa będące dobrym źródłem beta-karotenu: marchew, dynia, boćwina, sałata, szpinak, strączki fasoli.
Pozostałe warzywa i owoce: buraki, pory, pietruszka, jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, wiśnie.
Życzę pomyślności w walce z chorobą!
Agata Jarnuszewska
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie owoce i warzywa przy stosowaniu Acenocumarol? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie warzywa i owoce może spożywać matka karmiąca piersią? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie warzywa i owoce w diecie fosforanowej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Zakrzepica i cukrzyca a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Źródła witamin - naturalne i suplementy – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka