Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia
Dzień dobry,
Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa wskazuje, to taka, która nie obciąża nadmiernie układu trawiennego. Dozwolone jest jasne pieczywo, sucharki, biszkopty, biały ryż, płatki ryżowe, makaron. Odpowiednie będą też domowe wywary, warzywne lub mięsne najlepiej przygotowywane na drobiu. Samo mięso - w postaci gotowanej, w wodzie lub na parze, kurczak, indyk, cielęcina. Jeśli chodzi o owoce i warzywa najlepiej zacząć od gotowanych/pieczonych, i unikać warzyw ciężkostrawnych, taki jak kapustne, strączki, cebula, czosnek. Warzywa mogą być w postaci pure. Na początek taka dieta jest wskazana, jednak później w miarę możliwości dobrze byłoby z niej wyjść, gdyż mimo korzystnego wpływu na układ trawienny, ciężko dostarczyć w niej wszystkich niezbędnych witamin, minerałów, czy błonnika.
Pozdrawiam,
Joanna Penza
http://madame.fit/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Lekkostrawna dieta przy wirusie jelitowym – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Dieta lekkostrawna w zespole jelitowo-żołądkowym przy luźnych stolcach – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co mogę jeść, gdy mam chorą wątrobę? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy w diecie lekkostrawnej można jeść pierogi z serem? – odpowiada Mgr Ewelina Gumiela
- Dieta po wycięciu wyrostka robaczkowego – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie produkty lekkostrawne mogłabym jeść na uczelni? – odpowiada Piotr Pilarski
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek