Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 7 6 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Leczonie nadciśnienia tętniczego a dna moczowa

Mam na imię Krystyna, mam 73 lata. Jestem leczona z powodu nadciśnienia tętniczego. Rano zażywam następujące leki: Nedal 1g; Micardis 40mg; Tertensif SR; Milurit - bo jest dna. Lekarz leczący mimo dny daje Tertensif. Wiem, że tiazydy zwiększają poziom kwasu moczowego we krwi. Czy muszę brać Tertensif? Tertensif ładnie reguluje ciśnienie, ale mi szkodzi! – stwierdzono u mnie dnę moczanową!- objawy (guzki dnawe), podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Coś za coś? Czy nie można ustawić leczenia bez diuretyków? Czy jestem zmuszona mieć dnę, kamienie nerkowe? Bez Tertesifu o godzinie 14:00 RR 200/100. Próbowano Amlozek, dobry efekt, ale działaniem ubocznym były obrzęki wokół kostek - ja nie mam niewydolności krążenia. Norvasc obniża ciśnienie na 2 godziny a potem RR 190/100. Z poważaniem Krystyna

KOBIETA, 73 LAT ponad rok temu

Nadciśnienie wtórne - przyczyny

Nie tylko nieodpowiednia dieta skutkuje wystąpieniem nadciśnienia tętniczego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, omawia czynniki wystąpienia nadciśnienia leżące po stronie genetyki.

Witam! Indapamid (Tertensif) jest lekiem tiazydopodobnym i rzeczywiście zwiększa stężenie kwasu moczowego we krwi, mogąc powodować zwiększenie częstości napadów dny moczanowej. Z tej przyczyny jeśli jest to możliwe powinno się unikać tiazydów w przypadku gdy u pacjenta obecna jest dna moczanowa. Jednakże indapamid jako lek moczopędny jest szczególnie wskazany w sytuacji gdy nadciśnienie tętnicze słabo poddaje się leczeniu oraz u pacjentów w starszym wieku, a o takiej sytuacji można mówić w Pani przypadku. Dodatkowym jego atutem jest długie uwalnianie (SR) przez co efekt jest długotrwały. W związku z tym, jeśli od czasu stosowania indapamidu nie doszło do zaostrzenia przebiegu dny to nie ma powodów do niepokoju. Jeśli jednak zwiększyła się częstość napadów to jest to wskazanie do modyfikacji terapii nadciśnieniowej. Proponuję pozostać pod kontrolą kardiologa lub internisty. Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy