Rola stresu w łysieniu plackowatym
Witam,
Należy unikać żywności wysoko przetworzonej i gotowych dań typu instant, cukru i wszelkich potraw i produktów, w których jest on zawarty (słodkie napoje i soki, ciasta, jogurty, batony, czekolady itp.), alkoholu, żółtego sera, białego pieczywa, ostrych przypraw, chipsów, kawy, herbaty i soli. Należy pić minimum 2 litry wody mineralnej dziennie i stosować zasady zdrowego odżywiania, tj. jeść 5 posiłków dziennie w odstępach 3-4h, spożywać 5 porcji warzyw dziennie i nie zapominać o codziennej aktywności fizycznej.
Pozdrawiam,
Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk
info@klinikazywienia.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy przy zapaleniu trzustki można jeść jogurty owocowe? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Odchudzanie a połowiczna niepełnosprawność – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaką dietę zastosować w wieku 60 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób zrzucić 15 kilogramów? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Odczuwanie głodu a nadwaga – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Żywienie przy obecności grzybów z grupy candida – odpowiada Mgr inż. Ewa Mirkowicz
artykuły
Dieta podstawą leczenia - zdrowe przepisy
Dieta podstawą leczenia W czasie choroby i rekonwa
E476 - zastosowanie, właściwości i bezpieczeństwo
E476, polirycynooleinian poliglicerolu, to emulgat
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p