Mężczyzna , 27 lat Witam, wyławiam teraz nad morzem śródziemnym duzo KRAbow a potem je łuskam i susze. Czy mozna sie czymś zarazić od tych krabów jakaś wścieklizna czy czymś podobnym ?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Ryby i owoce morzaOwoce morza i ryby to jedno z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z ryb i owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Jak kupować ryby i owoce morza?

Mimo iż mrożone ryby i owoce morza są dostępne w każdym supermarkecie, wiele osób decyduje się na kupno świeżych, niedawno złowionych okazów. Niestety, nie wszystkie sprzedawane ryby i owoce morza są tak świeże, jak zapewniają sprzedawcy. Nie każdy kupujący...

Piramida żywieniowa - opis, produkty

Charakterystyka owoców morza

Zbliżające się lato dla wielu z nas to czas wakacyjnych podróży, poznawania nowych smaków i powrotów do domu z chęcią eksperymentowania w kuchni. Choć owoce morza są już codziennością, to dla niektórych z nas wciąż bywają egzotyką i czymś niejadalnym....

Kuchnia i gotowanie

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby samo zdrowie? Ryby i owoce morza według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach regularnie. Jak się jednak okazuje,** o dobrej jakości rybę dzisiaj bardzo trudno**. Mało wiemy również o owocach morza. Nasza wiedza na ich temat często jest...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Surimi - skład, przepisy

Paluszki surimi bardzo często są składnikiem sałatek, można je także dodać do sushi. Inna nazwa, pod którą kryją się paluszki surimi to paluszki krabowe. Zanim zdecyduje się na przygotowanie dania z surimi warto wiedzieć, co kryje się w paluszkach, czy...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Mintaj - wartości odżywcze, przepisy

Mintaj - wartości odżywcze, przepisy

Mintaj to gatunek ryby z rodziny doroszowatych. Jest jedną z najważniejszych ryb dla światowego rybołówstwa. Występuje głównie w północnych wodach Oceanu Spokojnego. Dlatego do Polski najczęściej jest sprowadzany. Mintaj - wartości odżywcze Mintaje...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Tilapia - charakterystyka, zagrożenia

Jeszcze kilka lat temu niewiele osób o niej słyszało o tilapii. Dziś na stołach Polaków tilapia pojawia się dość często. W jej delikatnym i chudym mięsie można wyczuć aromat mięty. Okazuje się jednak, że tilapia wcale nie jest taka zdrowa, za jaką się...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Których ryb nie powinieneś jeść?

Których ryb nie powinieneś jeść? Odtwórz wideo

Jedzenie ryb Nie wszystkie ryby są dla nas zdrowe. Eksperci uważają, że w niektórych gatunkach znajdziemy substancje, które niekoniecznie są dobre dla naszego organizmu. Niektóre gatunki ryb są źródłem szkodliwej rtęci, której spożycie jest bezpośrednio...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Sushi - kalorie, wartości odżywcze, zagrożenia, jakie wybrać

Sushi - kalorie, wartości odżywcze, zagrożenia, jakie wybrać

Sushi to typowa japońska potrawa, zdobywająca coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Uznawana jest za bardzo smaczne, niskokaloryczne i niezwykle zdrowe danie, idealne na wiele okazji... Czy jednak powinniśmy podchodzić do sushi w tak bezkrytyczny...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Dlaczego warto jeść owoce morza? (WIDEO)

Owoce morza powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe, a w dodatku można wykorzystać je na wiele sposobów. Mule, ostrygi, homary, raki, przegrzebki, muszla św. Jakuba, kalmary, krewetki tygrysie, krewetki...