witam bardzo bym chciala zeby ktos mi pomogl i napisal jakie mąki sa zdrowe , z ktorych mozna zrobic ciastka, ciasta itd, chodzi tez o osobe ktora ma grzybice jelit i nie moze uzywac maki pszennej, jakie chleby w tym wypadku mozna jesc?makarony oprocz maki pelnoziarnistej, zy maki orkiszowe beda dobre do wypiekow i jakie to poiwnny byc?prosze o odpowiedz, pozdrawiam
Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam,
Proponuję mąkę żytnią, gryczaną, mąkę z amarantusa. Proszę pamiętać, że osoby cierpiące na grzybicę przewodu pokarmowego nie mogą spożywać cukru, wyrobów cukierniczych czy suszonych owoców.
Jeśli chodzi o pieczywo to dobrze aby było to pieczywo pełnoziarniste np. z mąki żytniej, gryczanej. Mogą to być również wafle pełnoziarniste. Ważne jest również aby w składzie pieczywa nie było drożdży.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Drożdżyca pochwy i nieskuteczne leczenia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Skuteczne leczenie kandydozy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka