Makaron, kasza gryczana, ryż i kisiel przy raku wątroby

Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź dotyczącą diety przy raku wątroby. chciałaym zapytac jeszcze o takie produkty jak ryż, kasza gryczana i makaron. A co z nabiałem, jakie produkty są dozwolone? a kiśle?- czy sa dozwolone. Przypomnę, że chodzi o moją ciocię, ma 63 i raka wątroby. czy sa jeszcze jakies produkty, które ciocia może jeść? Boi sie jeść, by sobie nie zaszkodzić. dziękuję za odpowiedź.
ponad rok temu

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Dzień dobry,
Dieta w chorobach wątroby lub nowotworze wątroby to dieta łatwostrawna z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych, ale wprowadza się kwasy tłuszczowe nienasycone np. z grupy omega -3.
Jeżeli chodzi o kaszę to ryż biały, paraboliczny, drobne kasze - manna, jaglana, kuskus, jęczmienna. Ostrożne bym podchodziła z gryczaną, gdyż zawiera więcej błonnika i może powodować dyskomfort ze strony układu pokarmowego - należy sprawdzić jak chora zareaguje. Makarony drobne - nitki, fale, łazanki.
Nabiał tj. jogurt naturalny, kefir, ser biały półtłusty lub chudy, a także jajko na miękko lub jajecznica na parze z pomidorami. chude ryby (dorsz, morszczuk, pstrąg) gotowane na parze, pieczone w piekarniku (w foli), chude mięsa (indyk, wołowina, cielęcina, raczej nie kurczak), oraz jak najmniej "sztuczne" wędliny. Należny unikać konserw i żywności wysokoprzetworzonej.
Produktów smażonych, grilowanych (na otwartym ogniu).
Jako źródło tłuszczu zaleca się oleje lniane, oliwa z oliwek (np, do nasączania pieczywa).
Ciocia może także pić napar z lnu oraz przyjmować tran z witaminą D.
Kisiel jest lekko strawny, na pewno nie zaszkodzi.
Jeżeli chodzi o dietę to bierze się pod uwagę także wydolność wątroby. W ciężkich przypadkach - małej wydolności narządu, bardzo ogranicza się ilość białka.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0

Witam,
aby szczegółowo odpowiedzieć na to pytanie, należy znać stan ogólny chorego, współistniejące schorzenia, gdyż nowotwór to bardzo szerokie pojęcie.
W raku wątroby stosuje się zazwyczaj taka dietę, jak przy schorzeniach wątroby - zatem posiłki lekkostrawne - unikać potraw smażonych, pieczonych - lepiej - gotowane. Dodatkowo powinno się ograniczyć podaż tłuszczu, soli i ostrych przypraw oraz bezwarunkowo - alkoholu...
Węglowodany w umiarkowanych ilościach ale tylko te, które nie pęcznieją w żołądku, może zatem makaron i niewielką ilość ziemniaków, pozostałe w bardzo śladowych ilościach. Produkty takie jak kisiel, można spróbować podawać ale zawsze należy obserwować chorego i jego reakcje na nowy posiłek.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Sylwia Beyer-Wygońska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty