Mam niedoczynność tarczycy - czy powinnam schudnąć?

Witam, Mam 23 lata, ważę 59 kilo przy wzroście 157. Od 2 lat choruję na niedoczynność tarczycy i od tego czasu zaczęły się problemy z moją wagą. Przytyłam 9 kilo...Bardzo chciałabym schudnąć ale nie mogę...Próbowałam wielokrotnie schudnąć, chodziłam na fitness ale to nic nie dawało. Mimo, że nie jadłam przez kilka miesięcy słodkiego to moja waga nadal stała w miejscu. Automatycznie odechciewało mi się odchudzać... Nie wiem już co mam robić... Zawsze ważyłam 50 kilo..:( Wszystko przez tą tarczycę... Na początku moje TSH wynosiło 25 przy normie 4,5. Jestem pod stałą opieką endokrynologa, dopiero po 2 latach wyrównało mi się wszystko ale nadal biorę dawkę 125 jednego leku. Ponadto mój lekarz mi przepisał lek na przyspieszenie materii ale czuje, że to nic nie daje bo moja waga nadal stoi w miejscu... Zmagam się ze strasznymi zaburzeniami hormonalnymi, mam hiperprolaktynemię czynnościową i z tego powodu biorę lek na obniżenie prolaktyny. Proszę o pomoc, nie mogę już na siebie patrzeć, a wszystkie dżinsy leżą w szafie bo nie mogę w nie wejść... Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Dominika
23 LAT ponad rok temu

Dieta eskimosów a choroby serca

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Wskaźnik BMI, obliczony dla podanych przez Ciebie wartości masy ciała i wzrostu wynosi 23,9. Wiedząc, że norma mieści się w granicach 19-24,5, można stwierdzić, że Twoja masa ciała jest jak najbardziej prawidłowa. Nie powinnaś się zatem odchudzać. Jeżeli jednak chcesz wymodelować masę ciała, powinnaś pomyśleć o regularnej aktywności fizycznej. Trzeba przy tym zaznaczyć, że efekty mogą pojawić się nawet dopiero po kilku miesiącach.

Pamiętaj też, że normalizacja hormonów tarczycy podczas leczenia substytucyjnego z czasem również powinna przynieść efekty w postaci redukcji masy ciała.

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty