Zapytaj lekarza

1 , 0 1 8 , 6 6 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Menu 6-miesięcznej córki

Dzień dobry moja córka kończy dzisiaj 6 miesięcy od urodzenia jest karmiona mlekiem modyfikowanym bebilon mam pytanie czy menu jakie wprowadziłam dla dziecka jest prawidłowe? 8 RANO kaszka 210ml około, godziny 12.30 zupka gotowana przeze mnie 15-a deserek owocowy domowej roboty, 17-a mleko 150ml 21.30 mleko czasami kleik 210ml dodam , że wszystkie kaszki i kleiki kupują bez dodatku cukru owoce do kaszki dodaję świeże . Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŻ
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

:) Brawo, nawet godzin Pani pilnuje:)

Wszystkiego dobrego! Sylwia Ogrodowczyk dbamodiete.pl

Dietetyk i trener personalny. Absolwentka Akademii Dietetyki w Poznaniu.
0

Jest super :) Proszę pamiętać o wprowadzeniu glutenu (do końca 7. miesiąca), dzięki czemu zmniejszy Pani ryzyko celiakii czy alergii w późniejszym wieku. Jeśli chodzi o kaszki glutenowe, na początek zaleca się 1 łyżeczkę jako dodatek do dania, które dziecko już zna i lubi. pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik t. 600-376-913 Centrum Dietetyczne Prolinea

Absolwentka dietetyki na Akademii Medycznej w Warszawie.
0

Witam. Wydaje mi się, że jest w porządku. Oto schemat żywienia dziecka od 7. miesiąca życia: - Dziecko powinno otrzymywać 3 posiłki mleczne + 2 posiłki uzupełniające, w tym 1 x dziennie zupka jarzynowa z mięskiem (lub rybą 1-2 razy w tygodniu) i 150 ml soku przecierowego (bez dodatku cukru) lub owoców. - Do diety dziecka można wprowadzić całe jajko ( 3-4 razy w tygodniu) np. jako dodatek do zupki. - Można podawać kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe. - Jeśli chodzi o konsystencję pokarmu w 7. miesiącu w diecie dziecka mogą pojawić się zmiksowane lub drobno posiekane: mięso, ryby, jajko, rozgniecione gotowane warzywa i owoce, posiekane surowe warzywa i owoce podawane do rączki, kaszki, niewielkie ilości pieczywa, w niewielkiej ilości jogurt naturalny, kefir lub twarożek (wysokiej jakości, tylko naturalne składniki, bez dodatku cukru, bez konserwantów i mleka w proszku). - Zupkę można zagęścić np. kaszą manną, jaglaną, kukurydzianą, kleikiem ryżowym, mąką ryżową lub kukurydzianą. - Nie należy dodawać soli ani cukru podczas przygotowywania posiłków. - Do dań obiadowych należy dodawać łyżeczkę dobrej jakości oleju roślinnego (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy) lub prawdziwego masła. - Między posiłkami dziecko powinno pić wodę mineralną niskozmineralizowaną (zawartość soli mineralnych ogółem < 500mg/1 litr wody) lub herbatki ziołowe dla dzieci. Soki należy podawać tylko czasami (jako porcja owoców). Pozdrawiam serdecznie.

Specjalista ds żywienia człowieka.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy