Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Temperatura w jakiś sposób na pewno przyczyni się do utraty kilku -kilkunastu procent składników odżywczych w przygotowywanych sokach. Ale to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż "hartowanie trzustki" ostrymi sokami. Póki co odstawiłabym je i pozwoliłabym trzustce w pełni zregenerować swe siły. Do diety włączyłabym ostropest. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Picie soków owocowych i warzywnych przy wysokim cholesterolu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Soki ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw przy kamicy nerkowej – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Picie soków warzywnych przy refuksie żołądkowym – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Soki owocowo-warzywne przy kamicy moczanowej – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta w cukrzycy? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Soki owocowe po operacji jelit i stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy pice napojów słodzonych jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Prawdziwe bomby witaminowe. Superżywność już dawno masz na talerzu
Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać mnóstwa wyrzec
Zobacz, co się stanie, jeśli zamiast soku wybierzesz herbatę. Będziesz w szoku
Sięgasz po soki owocowe, bo myślisz, że są zdrowe?
Szpinak opóźnia demencję. Nowe badania naukowców z Chicago (WIDEO)
Naukowcy z Rush University of Chicago dowiedli,