Nadużywanie słodyczy a ryzyko wystąpienia cukrzycy

W wieku 40 lat urodzilam drugie dziecko i mialam podczas ciazy cukrzyce ciazowa.Przed ciaza nie smakowaly mi slodycze po ciazy i przymusowej diecie jem naprawde codziennie slodkie .Czy moj maz ma racje twierdzac,ze jestem na dobrej drodze do rozwiniecia sie u mnie cukrzycy ? Przeciez mnostwo ludzi je slodkie...
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Przyczyny cukrzycy

Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To jedna z chorób cywilizacyjnych. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Czy wiesz jednak, co wywołuję cukrzycę?

Witam serdecznie,
aby stwierdzić ryzyko rozwinięcia się cukrzycy należy wykonać przede wszystkim badania diagnostyczne+ wywiad żywieniowy (jak wygląda dieta, czy przeważają produkty z wysokim indeksem glikemicznym, przetworzone produkty itd)+ Pani wymiary (waga, wzrost, zawartość tkanki tłuszczowej). Nadmierne spożywanie słodyczy wiąże się nie tylko z cukrzycą, sprzyja przede wszystkim niedoborom składników odżywczych, zwłaszcza gdy są spożywane kosztem owoców, warzyw, sprzyjają nadwadze, próchnicy. Wszystko zależy od spożywanej ilości. Jako psychodietetyk często spotykam się z osobami, które mają trudności z odmówieniem sobie łakoci. To nie jest problem tylko diety ale głównie naszych nawyków. Chcąc Pani pomóc w rozwiązaniu tej sytuacji potrzebowałabym więcej informacji. Proszę też mieć świadomość, że jako rodzice jesteśmy wzorem dla dzieci również od kątem jedzenia.Nawet, jeśli w pewnym wieku dziecka wydaje się, że tego wpływu nie mamy to okazuje się po latach,że to jednak nawyki rodzinne zakorzenione są najmocniej. Jeżeli będzie Pani zainteresowana konsultacją z psychodietetykiem to służę pomocą we Wrocławiu. Proszę powołać się na portal abczdrowie.

pozdrawiam
Małgorzata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty