Kobieta , 29 lat Witam mam takie małe zagadnienie.Nigdy nie przepadałam,nie jadlam za rybami ,śledziami .... wolałam jakies kotleciki ,i słodkie żeczy.A teraz od 3 tygodni nic innego bym nie jadła jak właśnie śledzie ,makrele wedzona.Co moze być przyczyna takiego naglego zapotrzebowanie na tego typu jedzenie ??
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Są zwolennicy teorii, że organizm sam reguluje zapotrzebowanie na pewne składniki pokarmowe poprze wzrost apetetu na konkretne produkty, natomiast ile w tym prawdy? do konca nie wiadomo. Czy nie jest Pani w ciąży? Zmiany hormonalne które zachodzą podczas ciązy mogą wpłynąć na nagłą chęć jedzenia określonych produktów i niechęć do innych

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam, nie doszukiwałabym się jakiegoś drugiego dna, choć być może należy wierzyć teorii, ze organizm czasami 'podpowiada" nam, które składniki warto w diecie uzupełnić. Bardziej cieszy mnie fakt, iż zaczęła Pani zdrowiej się odżywiać, dostarczając świetnej jakości białka, jodu i kwasów omega 3. Serdecznie pozdrawiam a na konsultację zapraszam do gabinetu ;)

www.dietoterapia.waw.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Ryby i owoce morzaOwoce morza i ryby to jedno z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z ryb i owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy.
  • Dania z ryb

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Jedz mintaja. Ochroni twoje serce i umysł!

Jedz mintaja. Ochroni twoje serce i umysł!

Jedz mintaja na zdrowie! Białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, selen, fosfor, niacyna, magnez, ryboflawina, potas, wapń, kwas pantotenowy, sód, tiamina, cynk, żelazo i miedź - to nie zestaw witamin w kapsułkach. Wszystkie te składniki mineralne...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Które ryby są zdrowe?

Wiemy, że spożywanie ryb jest zdrowe. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Jednak nie wszystkie gatunki mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Ryby zawierające dużo rtęci są wręcz niewskazane...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Dlaczego warto jeść sardynki? Poznajcie ich niezwykłe właściwości zdrowotne!

Dlaczego warto jeść sardynki? Poznajcie ich niezwykłe właściwości zdrowotne!

Dlaczego warto jeść sardynki? Poznajcie ich niezwykłe właściwości zdrowotne! Regularne spożywanie tłustych ryb pomaga zwiększyć spalanie tłuszczu, poprawia pracę mózgu, wygląd skóry i jest dobre dla oczu oraz ogólnego stanu zdrowia. Szczególnie ważne...

Owoce

Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce?

Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce?

Owoce pełne zdrowia Trwa sezon na jeżyny. Okazuje się, że te owoce doskonale orzeźwiają, są źródłem witaminy C, przyspieszają przemianę materii i wspomagają organizm z walce z cukrzycą. Jedzmy je więc na zdrowie. Nazwą "jeżyny" określa się całą rodzinę...

Owoce

Poproszę kiwi

Poproszę kiwi

Pochodzenie "chińskiego agrestu" Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze,...

Karmienie piersią

Urodziłaś dziecko? Nie zapominaj o zdrowym jedzeniu!

W czasie ciąży większość kobiet bardzo dba o zdrową dietę - ciężarne chcą zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze, dlatego chętnie sięgają po owoce i warzywa. Jednak po narodzinach dziecka racjonalna dieta idzie zwykle w zapomnienie. Młode...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Kiedy jedzenie ryb szkodzi?

Ryby to doskonałe źródło chudego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta bogata w ryby i owoce morza pomaga zmniejszyć stany zapalne i ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla prawidłowego...

Owoce

Suszone owoce - właściwości, rodzaje

Suszone owoce w przeciwieństwie do niektórych świeżych dostępne są dla konsumentów przez cały rok, są pyszne, słodkie, sycące i dają nam wiele dobrego, jednak należy uważać i nie zejść ich za dużo, gdyż pójdą nam w boczki. Suszone owoce - właściwości Suszone...

Przygotowanie do ciąży

Dieta przed ciążą

Dieta przed ciążą

Jeśli planujesz ciążę, warto, abyś przyjrzała się swojej diecie. Ciąża to czas wielkich przemian, zwłaszcza w organizmie kobiety. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki mineralne, dlatego spożywanie nawet dwukrotnie większej...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Których ryb nie powinieneś jeść?

Których ryb nie powinieneś jeść? Odtwórz wideo

Jedzenie ryb Nie wszystkie ryby są dla nas zdrowe. Eksperci uważają, że w niektórych gatunkach znajdziemy substancje, które niekoniecznie są dobre dla naszego organizmu. Niektóre gatunki ryb są źródłem szkodliwej rtęci, której spożycie jest bezpośrednio...