Jak możemy zapobiegać hemoroidom?
Witam!
Należy spożywać posiłki regularnie bez pośpiechu. W przypadku zaparć należy zwiększyć ilość przyjmowanego w diecie błonnika do 20-30g/d, duża ilość tego składnika znajduje się w otrębach pszennych, suszonych owocach, jabłkach, gruszkach, śliwkach oraz warzywach. Unikać produktów zawierających dużą liczbę węglowodanów łatwo ulegających fermentacji znajdujących się w słodyczach, czy mleku krowim.
Zwiększyć ilość przyjmowanych płynów - wody do 1,5-2 litrów dziennie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Co na problemy z wypróżnianiem się? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie produkty wybierać, by poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Zaparcia ogromny ból – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Przyczyny i skuteczne sposoby na zaparcia – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jaką dietę stosować, aby pozbyć się uciążliwych zaparć? – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Co zrobić w przypadku zaparć podczas diety? – odpowiada Dr n. med. Karolina Kuźbicka
- Jak zapanować nad wypróżnieniami? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jedzenie otrębów owsianych i pszennych – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Problemy z wypróżnianiem - przyczyny, sposoby na zaparcia
Problemy z wypróżnianiem są spowodowane rożnymi cz
Problemy z wypróżnianiem - jak sobie z nimi radzić?
Problemy z wypróżnianiem to częsta dolegliwość, kt
Szybki sposób na zaparcia. Jak skutecznie wyleczyć zatwardzenie?
Zaparcia to powszechny problem, pojawiający się u