Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr inż. Aleksandra Żyłowska 17
Mgr inż. Aleksandra Żyłowska Dietetyk, 17 poziom zaufania
Zaufany specjalista
Edytuj odpowiedź

Witam,
żeby zachęcić córkę do jedzenia nowych potraw, najlepiej jest ją włączyć do ich przygotowywania. Niech układa składniki na kanapkach, wrzuca warzywa do garnka, a Pani może obrazowo opowiadać o czynnościach podczas gotowania. Warto rozbudzić wyobraźnię dziecka. Jeśli córka będzie uczestniczyć w czynnościach w kuchni, powinna chętniej próbować nowych rzeczy. Przede wszystkim proszę nie dawać córce słodyczy, "żeby zjadła cokolwiek".

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Proszę być konsekwentną i cierpliwą w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dziecka. Proponuję wspólne przygotowywanie posiłków na tyle na ile jest to możliwe oraz układanie np na talerzu różnych rzeczy ze składników (może być wędlina jako żagiel, paseczek papryki jako maszt, ogranicza nas tylko inwencja twórcza).

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dziecko – Rodzicielstwo jest dużym wyzwaniem, dlatego decyzję o posiadaniu dziecka warto dobrze przemyśleć. Przed staraniami o dziecko wskazane jest wykonanie badań, by ocenić stan zdrowia przyszłej mamy i wykryć obecność chorób, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jej zdolność do zajścia w ciążę.
  • Leki – Lekiem określa się każdą substancję wprowadzaną do organizmu w celu uzyskania określonego efektu terapeutycznego lub zapobiegania chorobie. Pojęciem leki określa się zarówno preparaty pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznego oraz substancje stosowane w celach diagnostycznych (np.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Kuchnia i gotowanie

Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!

Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!

Do wyboru, do koloru Stojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda? Zazwyczaj sięgasz po to, co już...

Kuchnia i gotowanie

27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza

27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza

Kto z nas nie lubi pysznej, chrupiącej pizzy z ciągnącym się serem... Niestety, podczas gdy my rozkoszujemy się jej smakiem, nasza waga idzie w górę. Co zrobić, żeby nasza pizza była zdrowsza i mniej kaloryczna? Poznaj 27 niezawodnych pomysłów. * Dietetyczna...

Kuchnia i gotowanie

Bigos - kalorie, przepis, porady, jak uratować bigos

Przygotowanie bigosu wymaga czasu. Jedyną możliwością na ugotowanie bigosu szybciej jest użycie szybkowaru. Co ważne bigos zyskuje na smaku z każdym podgrzaniem. Im częściej podgrzewamy bigos, tym lepiej. Każda gospodyni domowa i profesjonalny kucharz...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk - do smażenia należy używać oliwy extra vergine. Zawartość antyoksydantów w warzywach Eksperci z Uniwersytetu...

Techniki gotowania

Kanapkowe propozycje Jana Kuronia (WIDEO)

Na chlebie lub bułce, do pracy czy do szkoły - kanapka nie musi być nudna. Na całym świecie te** proste przekąski** stały się bestsellerem i nową dziedziną gastronomii. Luizjańska kanapka z krewetkami, pomidorem i piklem, nowojorska z kiszoną kapustą,...

Kuchnia i gotowanie

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców? (WIDEO)

Są powszechnie używane w rolnictwie, aby chronić uprawy warzyw i owoców. Zwalczają chwasty i szkodniki, które niszczą plony, a także zapobiegają chorobom roślin. Niestety, pestycydy to substancje chemiczne, wyjątkowo szkodliwe dla naszego zdrowia. Spożywanie...