Mężczyzna

Ostatnio dostałem wyniki z badań. Okazało się, że mam niedobór witaminy D, a zarazem podwyższony cholesterol. Czy te dwa nieprawidłowe wyniki są ze soba związane i czy to jest bardzo groźne dla zdrowia?

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Izabela Brym 54
Lek. Izabela Brym Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam.

Nie napisał Pan czemu badania były wykonane. Wyniki najprawdopodobniej są niezależne, chociaż może je łączyć np. niewydolność nerek (powoduje zmniejszenie upośledzenie przekształcania w nerkach witaminy D w jej aktywny metabolit).

Bez dodatkowych informacji, niestety, nie mogę udzielić pełniejszej odpowiedzi.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Składniki odżywcze – Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia.
  • Witaminy – Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, co oznacza życie, a wprowadził ją polski uczony Kazimierz Funk w 1912 roku. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Witamina D - właściwości, niedobór

Nadmiar witaminy D

Nadmiar witaminy D

Witamina D jest niezbędna do optymalnego procesu formowania kości. Głównym źródłem witaminy D są ryby oraz żółtko jaj. W organizmie niewielkie jej ilości powstają pod wpływem promieniowania UV. Przedawkowanie witaminy D jest szkodliwe dla organizmu, gdyż...

Witamina D - właściwości, niedobór

Optymalna dawka witaminy D

Amerykański Instytut Medycyny wydał zalecenie, zgodnie z którym znacznie podnosi się dzienną dawkę spożycia witaminy D. Warto jednak pamiętać, aby jej nie przekraczać. Zalecane dzienne spożycie witaminy D Do tej pory wskazane spożycie witaminy D wynosiło...

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Czym jest witamina D?

Witamina D bierze udział w budowie kości oraz chroni przed osteoporozą (zrzeszotnieniem kości). Najlepszym źródłem witaminy D są tran oraz tłuste ryby. Niewielka ilość tej witaminy jest syntetyzowana w skórze. Przedawkowanie witaminy D jest szkodliwe,...

Witamina A (retinol)

Niedobór witaminy A

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego procesu widzenia. Ponadto jest to witamina antyoksydacyjna. Niedobór witaminy A objawia się suchością skóry, trudnościami z widzeniem o zmierzchu oraz spadkiem odporności. Źródłem witaminy A są masło, ryby oraz...

Witaminy z grupy B

Witamina B12 - rola, zapotrzebowanie, niedobór, dieta

Witamina B12, zwana kobalaminą, pełni w organizmie różnorodne funkcje. Wit. B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niedobór witaminy B12 jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B12...

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Cała prawda o witaminie D

Cała prawda o witaminie D

Czym jest witamina D? Czy nie byłoby wspaniale, gdyby jedna witamina miała moc wpływania na mocne kości, chronienie przed cukrzycą, rakiem, chorobami serca oraz depresją? A jeśli dodatkowo pomagałaby zrzucić wagę? Dzisiejsze badania pokładają wielkie...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Niedobór witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń - szkorbut, anemię, ponadto...

Witaminy z grupy B

Witamina B1 (tiamina) - rola, niedobór, źródła w diecie

Witamina B1, czyli tiamina lub aneuryna, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Została wyizolowana jako pierwsza witamina przez Kazimierza Funka w 1911 roku. Główne źródło witaminy B1 stanowi mięso oraz produkty zbożowe. Do objawów niedoboru...

Witaminy z grupy B

Witamina B6 (pirydoksyna) - rola, niedobór, nadmiar, źródła

Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach ważnych dla życia, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu czerwonych krwinek. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w produktach z pełnego przemiału oraz...

Witamina D - właściwości, niedobór

Suplementacja witaminy D

Witamina D, podobnie jak pozostałe witaminy, pełni bardzo ważną rolę. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Witamina ta ma wpływ nie tylko na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci...