Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Jest to możliwe, dobrym źródłem żelaza jest czerwone mięso, żółtko jaja, natka pietruszki, orzechy, suszone morele.
Pozdrawiam
Produkty pochodzenia zwierzęcego takiej jak wieprzowina, wołowina, jajka są dobrym źródłem żelaza, natomiast z produktów roślinnych zawierających żelazo można wymienić nasiona roślin strączkowych, natkę pietruszki, kakao, orzechy, jednak należy zwrócić uwagę, że żelazo zawarte w produktach roślinnych jest słabiej przyswajalne. Biodostępność zwiększają natomiast witamina C i fruktoza. Produkty bogate w witaminę C to: czerwona papryka, natka pietruszki, brokuły, czarna porzeczka, aronia i owoce cytrusowe.
Warto również pamiętać, że związki takie jak taniny (zawarte w herbacie, czekoladzie) oraz fityniany (obecne w produktach zbożowych z pełnego przemiału) utrudniają wchłanianie żelaza.
W Pani przypadku istotna jest również przyczyna niedoboru żelaza - czy wynika to ze źle zbilansowanej diety, czy może zaburzeń wchłaniania, współistniejących chorób itp.
Witam serdecznie,
Zalecam włączyć do jadłospisu produkty, będące źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, tj. produkty pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności czerwone mięso, jaja i podroby. W celu zwiększenia biodostępności tego pierwiastka z produktów pochodzenia roślinnego, należy spożywać je z warzywami i owocami, które są dobrym źródłem wit. C. Ponadto zalecam moczyć w wodzie płatki, orzechy i inne nasiona przed ich spożyciem, ponieważ obecne w nich substancję anty odżywcze, ograniczają dostępność żelaza.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/zelazo-zelazny-skladnik-w-naszej-diecie.html?c=9
W dniu 29 lipca 2016 16:38 użytkownik MójDietetyk.pl - Monika Frank <monika.frank@mojdietetyk.pl> napisał:
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niski poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra