Niedowaga i utrata wagi u 38-latka

Witam mam problem z niedowaga waze 51kg przy wzroscie 182cm.i nadal chudne co mam zrobic pozdrawiam Piotr.
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Otyłość w Polsce

Witam, współpracę z dietetykiem należałoby rozpocząć od ustalenia przyczyn niedoboru masy ciała, od oceny składu ciała, ale przede wszystkim od poznania dotychczasowego sposobu żywienia.Być może dieta jest niedoborowa energetycznie i w niezbędne składniki, stąd taka masa ciała. Ale proponuję także niezwłocznie skontrolować hormony tarczycy (TSH) i poziom glukozy we krwi.

Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Proponuję zrobić na początku badania np na nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku skupi się Pani jeszcze bardziej na diecie: Należy spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 2 godziny przed snem. Śniadania muszą być spore i bogate w węglowodany złożone. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po duże ilości zdrowych przekąsek: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Dziennie należy spożywać nie mniej niż 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, jako dodatek do potraw. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne. Sól można spożywać jedynie w niewielkich ilościach. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Należy unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Należy unikać napoi energetycznych oraz zawierających kofeinę, dużo teiny i innych związków przyspieszających przemianę materii. Nigdy nie sięgać po środki przeczyszczające, pobudzające. Należy zadbać o odpowiednią dawkę snu min. 7 godzin. Przed samym snem warto wypić napar z melisy(działanie uspokajające, zwolni przemianę materii), zjeść łyżkę miodu, wypić szklankę mleka.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację
tel.506225670
Mgr Joanna Wasiluk

0

Witam serdecznie!

Piotrze, w pierwszej kolejności proponuję Ci wizytę u lekarza rodzinnego, który skieruje Cię na odpowiednie badania. Należy sprawdzić czy spadek wagi nie jest związany z jakimś schorzeniem. Jeśli będziesz pewien, że jesteś zdrowy, warto wybrać się do dietetyka, który podpowie co i jak jeść, aby zwiększyć masę ciała.

0

Witam, rzeczywiście to niewiele. Zrób sobie podstawowe badania.Twoim celem jest przyrost masy ciała i tu Cię nie zaskoczę – musisz jeść więcej. Twój organizm ma określone wymagania energetyczne i jeśli ich nie pokryjesz z nawiązką, to niestety nie przytyjesz. Potrzebujesz diety zapewniającej nadwyżkę kaloryczną, Potrzebujesz nie tylko masywnych, ale też atrakcyjnych kulinarnie posiłków, które będziesz jeść ze smakiem. Jeśli posiłki nie będą ci smakować – trudno będzie ci zjeść na tyle dużo by przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na energię. Aby przytyć nie wystarczy jedynie dużo jeść, trzeba także zwracać uwagę na to, co znajduje się na talerzu. Jeśli np.chciałbyś swoje codzienne menu oprzeć jedynie na fastfoodach- pizzy,i frytkach to owszem – przytyłbyś, ale objawiało by się to jedynie wzrostem obwodu pasa i dekompozycją sylwetki, chude ramiona wydawałyby się proporcjonalnie jeszcze chudsze, barki jeszcze węższe a klatka jeszcze bardziej zapadnięta. Tylko odpowiednio dobrane pokarmy zjadane w we właściwych proporcjach i ilościach gwarantują sukcesywny przyrost dobrej jakościowo masy. Podstawą Twojej diety (około 45 – 55% dziennej podaży energii) winny być dobre jakościowo węglowodany zawarte w kaszach grubych, ryżu, makaronie z pełnego ziarna, ziemniakach i razowym pieczywie oraz w owocach, zwłaszcza tych bardziej kalorycznych takich jak banany. Następnie około 30% zapotrzebowania na energię powinien pokrywać tłuszcz. Dobrym jego źródłem są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło, orzechy włoskie, nerkowce i migdały, a także ryby morskie, całe jaja, awokado, jak i również mięso. Musisz zadbać by w diecie pojawiły się zarówno źródła tłuszczy jednonienasyconych (oliwa, olej rzepakowy, migdały, awokado), jak wielonienasyconych (ryby, orzechy) oraz nasyconych (pokarmy pochodzenia zwierzęcego). Życzę powodzenia :)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty