Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Aby móc coś więcej powiedzieć konieczne jest badanie lekarskie. Proponuje udać się do lekarza rodzinnego, po wstępnym badaniu będzie można coś więcej powiedzieć.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia wziewna a półpasiec – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wyniki spirometrii przy alergii wziewnej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysypka przy alergii wziewnej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypki i obrzęki przy alergii wziewnej i skórnej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Duszności a alergia wziewna – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- AZS i alergia wziewna, astma oskrzelowa i alergia krzyżowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy należy powtórzyć panel wziewny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy przy alergii pokarmowej i wziewnej można brać ziołowe tabletki uspokajające? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czy alergia wziewna i pokarmowa mogą się łączyć? – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Alergia, astma? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
artykuły
Koronawirus. Nieżyt nosa może być groźnym objawem COVID-19. Prof. Skarżyński: powikłania mogą doprowadzić do konieczności leczenia operacyjnego
Osoby zakażone koronawirusem coraz częściej skarżą
Jak rozpoznać alergię?
Objawy alergii często od razu są zauważalne w post
Diagnostyka alergii
Gdy obserwujmy u siebie lub swoich bliskich objawy