Osoba

Zrobilam ostatnio badania krwi i moczu, majac nadzieję, że wszystko będzie w porządku, jednak otrzymane wyniki moczu zaniepokoiły mnie, gdyż odbiegajż od normy podanej na kartce. Proszę o analizę. Mocz: barwa: jasnozółta, lekko mętny, ciezar wl: 1025 ph 6.0 bialko: opal glukoza, barwniki zółciowe, ciała ketanowe, azotyny: nieobecne urobilinogen: normie osad moczu: nabłonki: płaskie pojedyncze w preparacie leukocyty: 35-40 wpl erytrocyty: swieże 0-1 wpl bakterie: nieliczne w preparacie kryształy: szczawiany wapnia pojedyncze w preparacie. Dodam tylko, że ginekolog wykrył u mnie nadżerkę, nie wiem, czy ma to coś wspólnego. Czekam na wyniki cytologii. Badanie krwi: leukocyty 7,5 g/l skala 4-1o erytrocyty 4,700 g/l skala 3,500-5,000 hemoglobina 137,0 g/l sk 111,0-160,0 hematokryt 0,43 sk 0,32-0,47 MCV 92 fl SK80-98 MCH 29,1 pg SK27-34 MCHC 319 g/l SK 322-360 PLYTKI KRWI 265 G/L sk140-440 LYMPH 31% SK 20-45 MXD 10% SK1-12 NEUT NEUTROFILE 59% SK 45-70 LYMPH 2.4 G/L SK 1-4.5 MXD 0,7 G/L SK 0,0-1,5 NEUT 4,4 G/L SK 1,8-7,7 RDW-CV WSK ANIZOC RBC 0,13 SK 0,120-0,150 PDW WSK ANIZOC PL 12,3 fl sk 9,0-17,0 MPV SR OBETOSC PTL 9,9 fl sk 7,4-12 P-LCR ODS PLYT OLBRZ 0,24 SK 0,20-2,40 CHOLESTEROL 162,9 SK 120-200 HDL 56 SK >65 LDL 90,2 SK <135 TRIGLICERYDY 83,9 MG/DL SK 35-135 ASPAT 17 IU/O SK <31 ALAT 17 IU/I <31 BILIRUBINA CALKOWITA 0,87 MG/DL SK 0,3-1 FOSFATAZA ALKALICZNA 80,1 IU/L SK 15-104 OB PO 1 H 26MM SK <12 CHOLESTEROL/HDL 2,9 SK<5,4 INFO DODATKOWE: CUKIER WE KRWI 80 CISNIENIE 110/70 NADWAGA WIEK 25 KOBIETA

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Dziękujemy za zadanie pytania.

Twoje pytanie dotyczy prośby interpretacji wyników badań i niestety nie możemy na nie odpowiedzieć. Skonsultuj swoje wyniki badań ze swoim lekarzem prowadzącym, który znając Cię i mając historię Twojej choroby, będzie mógł właściwie ocenić Twój stan zdrowia.

Zachęcamy do zadawania innych pytań, na które z przyjemnością odpowiemy.

Z wyrazami szacunku,
Zespół redakcyjny abcZdrowie.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badania moczu – Badania moczu są jednymi z podstawowych badań laboratoryjnych, których wyniki umożliwiają wykrycie wielu chorób. Mocz może zawierać setki różnych substancji, które są efektem końcowym procesu przemiany materii. Podwyższony bądź obniżony poziom niektórych z nich lub obecność nieprawidłowych substancji jest wskaźnikiem infekcji.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie fizyczne moczu

Ciężar właściwy moczu jest ważnym elementem badania ogólnego moczu. Określa zdolność nerek do zagęszczania moczu w zależności od stopnia nawodnienia. Prawidłowy ciężar właściwy moczu waha się w granicach od 1016 do 1022 g/l i w ogólnej mierze od ilości...

Urologia i nefrologia

Nietrzymanie moczu - kogo dotyczy, rodzaje, leczenie

Nietrzymanie moczu to wstydliwy problem. Polega na niekontrolowanym wyciekaniu moczu z pęcherza moczowego. Może to być kilka kropel, stałe kapanie albo nawet strumień. Dolegliwość ta dotyczy osób w różnym wieku, najczęściej jednak występuje u ludzi starszych....

Normy laboratoryjne

Amylaza w moczu

Amylaza jest enzymem, który odpowiada za trawienie węglowodanów złożonych (takich jak skrobia czy glikogen) do cukrów prostych. Należy do grupy enzymów hydrolitycznych i hydrolizuje rozpad wiązania (1-4) glikozydowego amylazy, w wyniku czego powstają...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Wyniki badania moczu - badanie ogólne i mikroskopowe, test paskowy

Wyniki badania moczu - badanie ogólne i mikroskopowe, test paskowy

Badania moczu są przydatne w diagnostyce wielu schorzeń i to nie tylko tych, dotyczących bezpośrednio układu moczowego. Krew ulega filtracji w nerkach i z tego powodu część substancji w niej zawartych jest następnie wydalanych z moczem. Ilość i postać...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie ogólne moczu - przygotowanie, badanie fizyczne, ocena parametrów

Trzeba pamiętać o tym, że prawidłowe pobranie moczu do badania ma bardzo duże znaczenie. Badanie ogólne moczu należy wykonywać z próbki, która powinna pochodzić ze środkowego strumienia pierwszego porannego moczu. Oznacza to, że najpierw należy skierować...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Interpretacja wyniku badania ogólnego moczu

Badanie moczu jest niezwykle powszechnym badaniem. Przeprowadza się je przez pobranie od pacjenta próbki moczu zebranej w niewielkim pojemniku. Już niewielka ilość moczu może dać potrzebne wyniki. Badanie moczu może pomóc wykryć choroby zanim dadzą one...

Nietrzymanie moczu - kogo dotyczy, rodzaje, leczenie

Leczenie nietrzymania moczu

Nietrzymanie moczu jest to stan mimowolnego wyciekania moczu, który może być obiektywnie stwierdzony i stanowi problem socjologiczny i higieniczny. W okresie menopauzy nawet do 60% kobiet cierpi na tę przypadłość, może jednak pojawić się u osób w...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie moczu na krew

Badanie moczu na krew

Krew w moczu nie powinna się pojawiać u zdrowej osoby. Jeśli już się pojawi, zazwyczaj oznacza toczącą się w organizmie infekcję. W przypadku, jeśli danej osobie nic nie dolega, nie ma ona objawów infekcji, a badanie wykrywa krew w moczu – może...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie moczu na urobilinogen

Barwnik żółciowy, który jest rozpuszczalny w wodzie i może być obecny w moczu każdego zdrowego człowieka nosi nazwę urobilinogen. Jest on produktem metabolizmu bilirubiny i jego wydalanie na dobę powinno wynosić 0-4 mg (0-67 umol). Zwiększona ilość...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie moczu na ciała ketonowe

Badanie ogólne moczu jest jednym z podstawowych badań. Pozwala na uzyskanie bardzo wielu informacji, przede wszystkim na temat stanu układu moczowego i pracy nerek, ale także różnych chorób ogólnoustrojowych. Wyniki badania moczu pozwalają na otrzymanie...

Wyszukaj lekarza po opiniach