Kobieta

Witam! Mam problem od kilku lat z poziomem cukru .Robiłam jakiś czas temu krzywą cukrową i byłam u diabetologa ,który stwierdził u mnie nietolerancje cukru i kazał mi mierzyc cukier po posiłkach , nic poza tym mi nie powiedział co i jaką mam stosować dietę. A ja ciągle czuję się zmęczona , nie mam na nic siły nawet na zrobienie posiłku.Dodam ,że ciągle oblewają mnie poty i odczuwam od 1 roku ciągłe kołatania serca ,co utrudnia mi życie i jestem zmuszona brać od roku metocard na nadciśnienie mimo, że mam zawsze niskie ale mam przy tym wysoki puls nawet 140 na /minute.Po tym metokardzie mam nadwrażliwość na swiatło i zapalenie spojówek a do tego więcej się pocę ,tylko tyle ,że ten lek uspakaja mi serce.Przy każdym najmniejszym wysiłku oblewają mnie poty i robi mi się słabo. Najgorzej jest rano na czczo,kiedy muszę wstać do toalety ,wtedy najbardziej mi kołocze serce ,oblewają mnie poty mam zawroty głowy i słabo się czuje ,wtedy mierzę szybko cukier i mam prawie 100 lub 120 a po wypiciu szybko herbaty słodkiej serce mi troche zwalnia .A gdy zjem jakiś posiłek to dostaje zawrotów głowy bo cukier mi sie podnosi ale nie za wysoko bo około 130, chociaż czasami gdy nie jadłam 6 godz. miałam prawie 160 cukru. Chcę powiedzieć, ze miałam robione testy tarczycy i mam w normie ale po biopsji tarczycy wykazało dwa małe guzki wielkosci 0.8 mm i przewlekłe zapalenie tarczycy.Leczę się u endokrynologa od 9 lat i za każdym razem co innego wymyśla u mnie od zapalenia tarczycy do zaburzeń przysadki mózgowej i zaburzen gruczołów przytarczycznych,co zrobiłam wyniki i miałam dobre. Miałam robione przeciwciała tarczycy i to wskazało mi ,że mam zapalenia tarczycy bo często boli mnie tarczyca oraz miałam też zawsze dużo prolaktyny we krwi a także badanie FSH wskazało na nadmiar i endokrynolog tylko mówi co mi dolega ale nic mi nie pomógł przez tyle lat, Ja też jestem już u kresu wytrzymałości nerwowej bo nie wiem co mam ze sobą robić ,gdyż te poty i zawroty głowy bardzo utrudniają mi życie ,że prawie nie wychodze z domu.Dodam też że mam do tego od 3 lat hipotermie, czasami mam 34 stopnie temperatury i lekarz zimą kazał mi się grubiej ubierać a co mam latem robić aby zatrzymać pocenie i spadki temperatury ciała. Źle się czuje latem bo się poce i temperatura mi spada a zimą zamarzam. Proszę o pomoc co mam robić co jeść ,aby cukier mi tak nie skakał w dół lub w górę bo diabetolog mi nie powiedziała jak się odżywiać przy nietolerancji glukozy.Będe ogromnie wdzięczna za informacje dotyczące mojej diety, chociaż dodam, że jestem alergikiem na cytrusy i inne pokarmy. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje! PROSZĘ O POMOC!

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Magdalena Parys 67
Lek. Magdalena Parys Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Szanowna Pani,

Szkoda, że nie zamieściła Pani wartości liczbowych wyników badań, które były robione.
Objawy jakie Pani opisuje mogą wynikać z bardzo wielu zaburzeń metabolicznych.
Jednym z nich jest hipoglikemia, ale żadna z podanych wartości glikemii na to nie wskazuje.
Objawy takie towarzyszyć też moogą chorobom tarczycy, innym zaburzeniom hormonalnym (nie podała Pani wieku, a jest to też ważna informacja), zaburzeniom elektrolitowym. Kiedy robiła Pani morfologę? Czy kiedykolwiek stwierdzano zmiany w EKG lub robiono ECHO serca?
Jakie leki przyjmuje Pani przewlekle?

Pisze też Pani, że rozpoznano u niej nietolerancję glukozy. Domyślam sie, że chodzi o nieprawidłową tolerancję glukozy (IGT). Rozpoznaje się ją  po wykonaniu doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT), kiedy w 120-tej minucie po podaniu 75g glukozy jej stężenie we krwi mieści się w przedziale 140-199mg/dl (7,8-11,0mmol/l).

Należy ograniczyć, a najlepiej wyeliminować z diety cukry proste, wybierając węglowodany złożone, które powinny stanowić 45-50% składników pokarmowych. W przypadku pokarmów zawierających dużą ilość węglowodanów dobrze wybierać te o niższym indeksie glikemicznym(GI), który pozwala na klasyfikację produktów żywnościowych zawierających węglowodany w zależności od ich wpływu na glikemię poposiłkową.
Należy uważać na owoce, które niejednokrotnie zawierają niemało cukrów prostych, nie jest konieczna całkowita ich eliminacja, jednak nie należy spożywać ich zbyt wiele. Lepszym wyborem są warzywa, które można spożywać w dużych ilościach.

Więcej informacji na temat indeksu glikemicznego znajdzie Pani w artykule, do którego link zamieszczam poniżej:
portal.abczdrowie.pl/weglowodany-na-stole-indeks-glikemiczny.

Pozdrawiam serdecznie

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych ale mało znanych i niedocenianych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa.
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny. Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, który stabilizuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, umożliwiając jej wnikanie do komórek.
  • Leki – Lekiem określa się każdą substancję wprowadzaną do organizmu w celu uzyskania określonego efektu terapeutycznego lub zapobiegania chorobie. Pojęciem leki określa się zarówno preparaty pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznego oraz substancje stosowane w celach diagnostycznych (np.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

Indeks glikemiczny (ig) jest wskaźnikiem, który określa, w jaki sposób poszczególne produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia cukru w surowicy krwi. Można w ten sposób zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie...

Samokontrola okołoposiłkowa

Czym jest glikemia poposiłkowa?

Czym jest glikemia poposiłkowa?

U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku. W okresie, kiedy...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Odchudzanie w cukrzycy

Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest wprost proporcjonalna do liczby przypadków zachorowań na cukrzycę typu II. Lekarze zalecają często, aby osoby chore na cukrzycę pozbyły się kilku kilogramów ze względu na spadek stężenia cukru we krwi....

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Substancje słodzące w cukrzycy

Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeby diabetyków na węglowodany i jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu niekorzystnych zmian inicjowanych przez wpływ cukrów prostych. Człowiek chory na cukrzycę musi wcześniej czy później zapomnieć o używaniu...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Jadłospis w cukrzycy typu 2

W cukrzycy typu 2 jadłospis jest równie ważny, jak przeciwcukrzycowe leczenie farmakologiczne. Dieta wpływa bezpośrednio na poziom cukru we krwi i zapobiega jego gwałtownym wahaniom. Kontrola glikemii (czyli właśnie poziomu cukru we krwi), a tym samym...

Powikłania cukrzycy

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych

Regularnie odwiedzaj lekarza Cukrzyk powinien odwiedzać lekarza pierwszego kontaktu co najmniej cztery razy w roku. Co więcej, powinien on regularnie badać poziom cukru we krwi, nerki, nerwy oraz stan uzębienia. Istotne jest również to, aby każdego lekarza...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Dieta dziecka chorego na cukrzycę

Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest ogólnym zasadom żywienia dzieci...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Trzy proste i szybkie potrawy dla diabetyków

Potrawy dla diabetyków powinny zawierać jak najmniej kalorii i węglowodanów - co nie znaczy, że cukrzyca zmusza do życia o chlebie i wodzie. Poniżej prezentujemy kilka prostych i szybkich, a przede wszystkim wyśmienitych, przepisów na potrawy dla diabetyków. ...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Czekolada chroni przed cukrzycą

Czekolada chroni przed cukrzycą

Statystyki podają, że w Polsce na cukrzycę cierpi ponad 2 miliony osób. Choroba sprawia, że przez resztę życia trzeba kontrolować poziom cukru i stosować odpowiednią dietę. Istnieją jednak sposoby, by się przed nią ochronić. Udowodniono, że kilka kostek...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Owoce a cukrzyca

Chcąc rozpocząć leczenie cukrzycy, podstawowym krokiem jest wprowadzenie odpowiedniej diety przeciwcukrzycowej, która wyznacza zasady dotyczące kaloryczności posiłków, regularności ich spożywania i samego składu jedzonych pokarmów. Powinna ona zawierać...

Wyszukaj lekarza po opiniach