Nietolerancja glukozy

Witam! Mam problem od kilku lat z poziomem cukru i nietolerancją glukozy. Robiłam jakiś czas temu krzywą cukrową i byłam u diabetologa ,który stwierdził u mnie nietolerancje glukozy i kazał mi mierzyc cukier po posiłkach , nic poza tym mi nie powiedział co i jaką mam stosować dietę. A ja ciągle czuję się zmęczona , nie mam na nic siły nawet na zrobienie posiłku. Wydaje mi się, ze to wszystko efekty własnie nietolerancji glukozy. Dodam ,że ciągle oblewają mnie poty i odczuwam od 1 roku ciągłe kołatania serca ,co utrudnia mi życie i jestem zmuszona brać od roku metocard na nadciśnienie mimo, że mam zawsze niskie ale mam przy tym wysoki puls nawet 140 na /minute.Po tym metokardzie mam nadwrażliwość na swiatło i zapalenie spojówek a do tego więcej się pocę ,tylko tyle ,że ten lek uspakaja mi serce.Przy każdym najmniejszym wysiłku oblewają mnie poty i robi mi się słabo. Najgorzej jest rano na czczo,kiedy muszę wstać do toalety ,wtedy najbardziej mi kołocze serce ,oblewają mnie poty mam zawroty głowy i słabo się czuje ,wtedy mierzę szybko cukier i mam prawie 100 lub 120 a po wypiciu szybko herbaty słodkiej serce mi troche zwalnia .A gdy zjem jakiś posiłek to dostaje zawrotów głowy bo cukier mi sie podnosi ale nie za wysoko bo około 130, chociaż czasami gdy nie jadłam 6 godz. miałam prawie 160 cukru. Czy to wszystko mogą być objawy nietolerancji glukozy? Chcę powiedzieć, ze miałam robione testy tarczycy i mam w normie ale po biopsji tarczycy wykazało dwa małe guzki wielkosci 0.8 mm i przewlekłe zapalenie tarczycy.Leczę się u endokrynologa od 9 lat i za każdym razem co innego wymyśla u mnie od zapalenia tarczycy do zaburzeń przysadki mózgowej i zaburzen gruczołów przytarczycznych,co zrobiłam wyniki i miałam dobre. Miałam robione przeciwciała tarczycy i to wskazało mi ,że mam zapalenia tarczycy bo często boli mnie tarczyca oraz miałam też zawsze dużo prolaktyny we krwi a także badanie FSH wskazało na nadmiar i endokrynolog tylko mówi co mi dolega ale nic mi nie pomógł przez tyle lat, Ja też jestem już u kresu wytrzymałości nerwowej bo nie wiem co mam ze sobą robić ,gdyż te poty i zawroty głowy bardzo utrudniają mi życie ,że prawie nie wychodze z domu.Dodam też że mam do tego od 3 lat hipotermie, czasami mam 34 stopnie temperatury i lekarz zimą kazał mi się grubiej ubierać a co mam latem robić aby zatrzymać pocenie i spadki temperatury ciała. Źle się czuje latem bo się poce i temperatura mi spada a zimą zamarzam. Proszę o pomoc co mam robić co jeść ,aby cukier mi tak nie skakał w dół lub w górę bo diabetolog mi nie powiedziała jak się odżywiać przy nietolerancji glukozy. Będe ogromnie wdzięczna za informacje dotyczące mojej diety, chociaż dodam, że jestem alergikiem na cytrusy i inne pokarmy. Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje! PROSZĘ O POMOC!
KOBIETA ponad rok temu

Jak uniknąć powikłań cukrzycy?

Czy można uniknąć powikłań cukrzycy? Co robić, by choroba nie wywołała poważnych szkód w naszym organizmie? Obejrzyj film i dowiedz się, jak uniknąć powikłań cukrzycy.

Szanowna Pani,

Szkoda, że nie zamieściła Pani wartości liczbowych wyników badań, które były robione.
Objawy jakie Pani opisuje mogą wynikać z bardzo wielu zaburzeń metabolicznych.
Jednym z nich jest hipoglikemia, ale żadna z podanych wartości glikemii na to nie wskazuje.
Objawy takie towarzyszyć też moogą chorobom tarczycy, innym zaburzeniom hormonalnym (nie podała Pani wieku, a jest to też ważna informacja), zaburzeniom elektrolitowym. Kiedy robiła Pani morfologę? Czy kiedykolwiek stwierdzano zmiany w EKG lub robiono ECHO serca?
Jakie leki przyjmuje Pani przewlekle?

Pisze też Pani, że rozpoznano u niej nietolerancję glukozy. Domyślam sie, że chodzi o nieprawidłową tolerancję glukozy (IGT). Rozpoznaje się ją  po wykonaniu doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT), kiedy w 120-tej minucie po podaniu 75g glukozy jej stężenie we krwi mieści się w przedziale 140-199mg/dl (7,8-11,0mmol/l).

Należy ograniczyć, a najlepiej wyeliminować z diety cukry proste, wybierając węglowodany złożone, które powinny stanowić 45-50% składników pokarmowych. W przypadku pokarmów zawierających dużą ilość węglowodanów dobrze wybierać te o niższym indeksie glikemicznym(GI), który pozwala na klasyfikację produktów żywnościowych zawierających węglowodany w zależności od ich wpływu na glikemię poposiłkową.
Należy uważać na owoce, które niejednokrotnie zawierają niemało cukrów prostych, nie jest konieczna całkowita ich eliminacja, jednak nie należy spożywać ich zbyt wiele. Lepszym wyborem są warzywa, które można spożywać w dużych ilościach.

Więcej informacji na temat indeksu glikemicznego znajdzie Pani w artykule, do którego link zamieszczam poniżej:
portal.abczdrowie.pl/weglowodany-na-stole-indeks-glikemiczny.

Pozdrawiam serdecznie

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych ale mało znanych i niedocenianych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa.
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty