Mężczyzna , 22 lata Mam pytanie: czy jeśli mam nietolerancje glutenu i stosuje dietę eliminacyjną i zdarzyło mi sie zjeść filet rybny smażony z bułka tartą to czy wszystko przepadło i dietę od początku? I czy mając nietolerancje mleka krowiego mozna jesc pastę bydwig? Może trudne pytania zadaję, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi..
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Adrian Kowalewski 69
Mgr Adrian Kowalewski Dietetyk, Toruń 69 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Odpowiedzią jest Pani samopoczucie oraz stan zdrowia po zjedzeniu tej ilości bułki tartej. Generalnie od momentu rozpoznania nietolerancji na gluten sugeruje się stosowanie diety całkowicie bezglutenowej - w tym też bez bułki tartej - przez okres 6-12 miesięcy. Po tym czasie zaleca się wykonanie ponownych badań na nietolerancje w klasie IgG. Następnie, jeżeli wynik na gluten jest negatywny, można zacząć próbować wprowadzać do diety ponownie produkty zawierające gluten, ale w małych ilościach i obserwować reakcję organizmu. Jeżeli zaś chodzi o pastę budwig, to w jej skład wchodzi mleko krowie, twaróg oraz jogurt czy też kefir, maślanka - czyli produkty mleczne. Wszystkie te produkty zawierają laktozę oraz kazeinę (nie wiemy na jaki składnik ma Pani stwierdzoną nietolerancję). Jednak też tutaj sprawa wygląda bardzo indywidualnie, o ile samo mleko jest niewskazane, o tyle już jego przetwory mają wstępnie rozłożoną laktozę i niektórzy, z nietolerancją laktozy, mogą je spożywać w niewielkich ilościach. Jeżeli stosuje ją Pani nie za często i nie przysparza Pani żadnych dolegliwości żołądkowych, nie widzimy przeciwwskazań, aby ją spożywać. Zalecamy przyrządzanie pasty Budwig bez dodatku mleka.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta eliminacyjna – Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety.
  • Mleko – Mleko to w wielu kulturach podstawa żywienia, w szczególności dzieci. Ostatnio jednak właściwości mleka wzbudzają wiele kontrowersji. Sugeruje się, że mleko krowie nie powinno być spożywane przez dorosłych, między innymi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy laskowe - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Objawy nietoelrancji glutenu - depresja, ADHD, wysypka i inne

Typowym objawem nietolerancji glutenu są problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień czy owies, takich jak chleb, makaron oraz ciasto. Zgaga, wzdęcia, bóle brzucha mogą jednak oznaczać również inne schorzenia, dlatego...

Owoce

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Antyoksydanty...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Nietolerancja glutenu

Glutenem nazywamy mieszaninę białek występujących w zbożach. Nadaje on kleistość i jest czynnikiem warunkującym udane, puszyste wypieki. Jednak niektóre z białek wchodzących w skład podstawowych zbóż mogą być zagrożeniem dla zdrowia osób z chorobą genetyczną,...

Kawa

Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Dobra wiadomość dla kawoszy: kawa nie rujnuje waszego zdrowia!

Według badań przeprowadzonych przez TNS OBOP prawie 75% Polaków przyznaje się do regularnego picia małej czarnej. 27% spośród nas pije kawę, aby się zregenerować, 23% dla relaksu, 18% dla smaku, a jedynie 10% po to, aby się obudzić. Wielokrotnie prowadzone...

Dieta dla dzieci

Dieta bezglutenowa dla dziecka

Dieta bezglutenowa to specjalna dieta, która jest stosowana w leczeniu i profilaktyce celiakii, czyli nietolerancji glutenu. Stosowanie takiej diety nie jest proste. W większości produktów sprzedawanych w sklepach znajduje się gluten. Jak w takim razie...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO)

Czym może grozić rezygnacja z glutenu? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czy warto rezygnować z glutenu? Wypowiedź: Maryla Biernacik-Bańkowska, Revitum SA. Gluten to wróg szczupłej sylwetki - tak niestety twierdzi wiele osób. Diety oparte na eliminacji tego składnika cieszą się powodzeniem, szczególnie na forach internetowych....

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Właściwości cukru brzozowego Ksylitol to świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych zamienników zwykłego cukru, który źle wpływa na organizm. Nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych...