Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 8 2 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Nietolerancja laktozy i pszenicy

Dzień dobry wszystkim, jakiś czas temu dowiedziałam się, że mam alergie na/nie toleruję laktozy, ale także mleka samego w sobie. Moje pytanie brzmi: czy mogę jeść przetworzone produkty mleczne bez laktozy, na przykład sery lub jogurty? Nie toleruję również pszenicy, żyta, owsa i orkiszu. Powiedziano mi, że powinnam przestać jeść pszenicę, ale resztą się nie przejmować. Czy faktycznie mogę spokojnie jeść np. chleb żytni i się tym nie martwić? Z góry dziękuję za pomoc.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Monika Bigoś Dietetyk, Kraków
75 poziom zaufania

Część pacjentów z niedoborem laktazy (enzym, który trawi laktozę) w jakimś stopniu toruje fermentowane napoje mleczne typu: kefir, maślanka, sery - ilość jest bardzo indywidualna. Pytanie czy jest to nietolerancja IgE zależna czy IgG zależna, tutaj odpowiedz dlaczego nie powinna jeść Pani tych produktów, powinna wyjść od osoby, która to zaleciła. Orkisz jest jedną ze starszych odmian pszenicy.

Dietetyk z pasją. Prowadzi gabinet dietetyczny w Krakowie.
0

Jeśli robiła Pani testy na nietolerancje pokarmowe IgG zależne, które są właściwie nadwrażliwością czy tez alergią IgG zależną a nie nietolerancją i wyszły takie wyniki , to nie jest to nietolerancja laktozy tylko nadwrażliwość na białka mleka , które są związkami niezależnymi zupełnie od obecność laktozy i nie może PAni spożywać mleka ani jego przetworów przez okres czasu jaki zalecił dietetyk. Celem jest obniżenie nadwrażliwości organizmu do tego stopnia , aby mogła PAni za jakiś czas jeść ww. pokarmy np. 2 razy lub raz w tygodniu (zależy od stopnia nadwrażliwości). Moze Pani spożywać mleko kozie i owcze - jeśli w testach nie wykazano nadwrażliwości na te produkty.

Jeśli natomiast robiła Pani osobny test na laktozę i wyszła jej nietolerancja, to może Pani jeść fermentowane produkty mleczne, ale wtedy wynik jasno określa LAKTOZA a nie MLEKO KROWIE.

Jeśli chodzi o zboża, to nie może Pani jeść tych , które wyszły w teście - zasady są takie jak dla mleka. Po to się bada wszystkie zboża glutenowe i bezglutenowe, żeby wiedzieć, co można jeść a czego nie. Nie widzę sensu robienia kosztownych badań i niestosowania się potem do wyników. Proszę mi przesłać skany, pomogę określić zalecenia co do diety (info@swiatdietetyki.pl). Jeżeli będzie Pani jadła te produkty to poziom nadwrażliwości będzie się zwiększał i pojawią się następne : na inne mleka, mięsa, warzywa itd.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy