Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
niestety występowanie nietolerancji laktozy wymaga wykluczenia z diety wszystkich produktów, które zawierają w swoim składzie laktozę. Oznacza to konieczność rezygnacji z produktów mlecznych oraz nieoczywistych źródeł laktozy (tak jak Pani napisała: parówek, słodyczy z dodatkiem laktozy, gotowych sosów, dressingów, płatków zbożowych, gotowych wypieków), a także masła- ono także zawiera laktozę (należy używać masła klarowanego). Właśnie ze względu na te nieoczywiste źródła laktozy w diecie należy dokładnie czytać etykiety wszystkich produktów! Aby zapewnić odpowiednią ilość wapnia w diecie Pani syna, należy ją wzbogacić w: amarantus, quinoa, sezam, migdały, suszone owoce, ciemnozielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych- w tym produkty sojowe, żółtko jaja kurzego). Dodatkowo w celach technologicznych mleko należy zastąpić napojami roślinnymi jak: migdałowe, sojowe, owsiane, orzechowe.
Pozdrawiam,
Ewelina Kozłowska
Dzień dobry,
zgadzając się z przedmówczynią -- dopiszę tylko ryby jako ważny produkt w diecie Pani dziecka. Tutaj także: ze względu na skład raczej niemożliwe będzie użycie konserw rybnych czy paluszków rybnych, a włączamy ryby świeże, przyrządzane samodzielnie.
Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk
Witam,
Bardzo cenne uwagi :) Polecam również Pani zrobić przegląd wód mineralnych z wysoką zawartością wapnia. Jeśli potrzebujemy wapnia, szukamy wody, która ma go więcej niż 150 mg/l. Zrobiłam przegląd i osobiście polecam szukać tych: Wody zawierające wapń: Muszyna Minerale, Kryniczanka, Krynica Minerale, Staropolanka 2000, Muszynianka plus, Galicjanka, Kropla Minerałów. Warto pamiętać, że dla lepszego przyswajania stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić (2:1)
Życzę zdrówka i wielu inspiracij kulinarnych- wiem że początki łatwe nie będą ale być może odkryjecie nowe smaki w kuchni, Gosia Jezierska
https://www.facebook.com/naukazywienia/
Witam,
Tak jak pisały przedmówczynie, powinna Pani możliwie najdokładniej wyeliminować z diety laktozę, również tę zawartą jako dodatek w produktach nienabiałowych. Wapń, przy dobrze zbilansowanej diecie można dostarczyć wraz z makiem, sezamem (najlepiej mielonym), zielonymi warzywami (brokułem czy jarmużem), suchymi nasionami roślin strączkowych, suszonymi owocami (np. figami) czy też wysoko i średniomineralizowanymi wodami. Warto wybierając napoje roślinne sięgać po te wzbogacane wapniem. Dość specyficzną, ale skuteczną formą podaży wapnia jest dodawanie do np. koktajli wyczyszczonej i zmielonej skorupki jaja. Przy gospodarce wapniowej w organizmie duże znaczenie ma także poziom witamin D3 i K2, o czym również warto pamiętać rozważając ewentualną suplementację. Jeżeli pojawią się problemy z wykluczeniem nabiału można uwzględnić w diecie od czasu do czasu produkty nabiałowe, bezlaktozowe, coraz popularniejsze na naszym rynku. Podstawą do utrzymania dobrego poziomu wapnia i innych składników mineralnych w organizmie jest różnorodna i dobrze zbilansowana dieta, dlatego też warto sięgać po różne grupy produktów.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
warto również przeczytać: Mleko kokosowe
http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/mleko-kokosowe.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przy nietolerancji laktozy można jeść majonez? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Produkty dla 12-letniej córki z nietolerancją laktozy – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Produkty mleczne bez zawartości laktozy – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy osoba z nietolerancją laktozy nie może przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jakie mleko podawać dziecku z nietolerancją laktozy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie mleko podać dziecku przy skazie białkowej? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to również może powodować objawy nietolerancji? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta dla dziecka z nietolerancją laktozy – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne,