Nietolerancja laktozy u 11-latka

U mojego 11-go syna stwierdzono nietolerancję laktozy.Z testu wodorowego po podaniu laktozy wychodziły wyniki od 9 do 43 . Chciałam spytać czy z jego diety mam wykluczyć tylko produkty mleczne czy jeszcze jakieś inne które w swoim składzie zawierają laktozę(np.parówki Berlinki,pasztety ,gotowe sosy,czekoladę ,batony z czekolada,lody....).Czym mu ma zastąpic produkty mleczne aby miał dostarczane wapno?.
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,
niestety występowanie nietolerancji laktozy wymaga wykluczenia z diety wszystkich produktów, które zawierają w swoim składzie laktozę. Oznacza to konieczność rezygnacji z produktów mlecznych oraz nieoczywistych źródeł laktozy (tak jak Pani napisała: parówek, słodyczy z dodatkiem laktozy, gotowych sosów, dressingów, płatków zbożowych, gotowych wypieków), a także masła- ono także zawiera laktozę (należy używać masła klarowanego). Właśnie ze względu na te nieoczywiste źródła laktozy w diecie należy dokładnie czytać etykiety wszystkich produktów! Aby zapewnić odpowiednią ilość wapnia w diecie Pani syna, należy ją wzbogacić w: amarantus, quinoa, sezam, migdały, suszone owoce, ciemnozielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych- w tym produkty sojowe, żółtko jaja kurzego). Dodatkowo w celach technologicznych mleko należy zastąpić napojami roślinnymi jak: migdałowe, sojowe, owsiane, orzechowe.
Pozdrawiam,
Ewelina Kozłowska

0

Dzień dobry,

zgadzając się z przedmówczynią -- dopiszę tylko ryby jako ważny produkt w diecie Pani dziecka. Tutaj także: ze względu na skład raczej niemożliwe będzie użycie konserw rybnych czy paluszków rybnych, a włączamy ryby świeże, przyrządzane samodzielnie.

Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina Gumiela, mgr dietetyk

0

Witam,

Bardzo cenne uwagi :) Polecam również Pani zrobić przegląd wód mineralnych z wysoką zawartością wapnia. Jeśli potrzebujemy wapnia, szukamy wody, która ma go więcej niż 150 mg/l. Zrobiłam przegląd i osobiście polecam szukać tych: Wody zawierające wapń: Muszyna Minerale, Kryniczanka, Krynica Minerale, Staropolanka 2000, Muszynianka plus, Galicjanka, Kropla Minerałów. Warto pamiętać, że dla lepszego przyswajania stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić (2:1)

Życzę zdrówka i wielu inspiracij kulinarnych- wiem że początki łatwe nie będą ale być może odkryjecie nowe smaki w kuchni, Gosia Jezierska
https://www.facebook.com/naukazywienia/

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania


Witam,

Tak jak pisały przedmówczynie, powinna Pani możliwie najdokładniej wyeliminować z diety laktozę, również tę zawartą jako dodatek w produktach nienabiałowych. Wapń, przy dobrze zbilansowanej diecie można dostarczyć wraz z makiem, sezamem (najlepiej mielonym), zielonymi warzywami (brokułem czy jarmużem), suchymi nasionami roślin strączkowych, suszonymi owocami (np. figami) czy też wysoko i średniomineralizowanymi wodami. Warto wybierając napoje roślinne sięgać po te wzbogacane wapniem. Dość specyficzną, ale skuteczną formą podaży wapnia jest dodawanie do np. koktajli wyczyszczonej i zmielonej skorupki jaja. Przy gospodarce wapniowej w organizmie duże znaczenie ma także poziom witamin D3 i K2, o czym również warto pamiętać rozważając ewentualną suplementację. Jeżeli pojawią się problemy z wykluczeniem nabiału można uwzględnić w diecie od czasu do czasu produkty nabiałowe, bezlaktozowe, coraz popularniejsze na naszym rynku. Podstawą do utrzymania dobrego poziomu wapnia i innych składników mineralnych w organizmie jest różnorodna i dobrze zbilansowana dieta, dlatego też warto sięgać po różne grupy produktów.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

warto również przeczytać: Mleko kokosowe
http://www.mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/mleko-kokosowe.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty