Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 7 7 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niska waga a poziom FT4

Jestem mężczyzną, lat 26. Pytanie dotyczy hormonów tarczycy. W ostatnim badaniu wyniki: FT3: 5,71 pmol/l (norma 4-8,8) FT4: 22,23 (norma 10,60-19,4) TSH: 1,55 uIU/ml (norma: 0,3-5) Dwa lata temu również badałem m.in poziom w/w hormonów i wyniki były praktycznie takie same. Miałem wykonywane również USG tarczycy i nie stwierdzono jej powiększenia, ani guzków. Zastanawia mnie wysoki poziom FT4. Czy może on mieć związek z moją niską wagą? Warto zastosować jakieś leczenie?
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Piotr Pilarski
79 poziom zaufania

Wynik niewiele odstępuje od norm i dodatkowo pozostałe wyniki są prawidłowe dlatego nie należy tego leczyć. Nie sądzę aby miało to związek z Pana wagą. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy