Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL i LDL w przedstawionych badaniach mieści się w granicach normy, natomiast poziom trójglicerydów(TG) jest nieznacznie obniżony.
Trójglicerydy są lipidami powstającymi w wątrobie. Gromadzą się w komórkach tłuszczowych na skutek przekształcenia dodatkowych kalorii dostarczanych organizmowi z pożywieniem. Podwyższony poziom tych związków podnosi ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Ich obecność w organizmie jest jednakże niezbędna, gdyż stanowią one źródło energii. Prawidłowy poziom TG wynosi poniżej 150 mg/dl. Dolna granica: 35 mg/dl.
Jeżeli prowadzi Pani zdrowy tryb życia i nie zauważyła Pani żadnych innych niepokojących objawów, wynik badania laboratoryjnego najprawdopodobniej nie oznacza choroby i jest związany z odżywianiem. Niskie poziomy TG występują przy stosowanie diety z ograniczeniem tłuszczów. W diagnostyce różnicowej uwzględniamy także nadczynność tarczycy, zespół złego wchłaniania, niedożywienie. Każda z tych chorób natomiast stanowi zespół objawów i jedynie jednym z nich jest niski pozniom TG.
Proponuję skonsultować wynik z lekarzem rodzinnym, który zada Pani kilka dodatkowych pytań i ewentualnie w razie wskazań powtórzy badania lub rozszerzy diagnostykę.

 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty