Niskie ciśnienie krwi i gorzki posmak kawy

Witam. Mam 43 lata i bardzo niskie ciśnienie. Oprócz tego jestem po guzie mózgu i biorę profilaktycznie leki przeciwpadaczkowe. Ratuję się kawą. Od jakiegoś czasu nie mogę jej pić, bo od mniej więcej od połowy filiżanki czuję niesmak i gorycz w ustach. Kawa jest słodzona i często z mlekiem. Nigdy nie miałam kłopotów gastrycznych. Co może być przyczyną owej goryczy i jak temu zaradzić? Pozdrawiam
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Leczenie chorób serca

Omdlenia, kołatanie serca, obrzęki, zasinienie skóry, ból w klatce piersiowej ? to mogą być objawy choroby serca. Jednym z powszechnie występujących schorzeń jest choroba wieńcowa. Prof. Janina Stępińska opowiada o farmakologii w przypadku jej wystąpienia, jako jednym z możliwych działań prowadzących do wyzdrowienia.

Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Dzień dobry,
Gorycz w ustach po spożyciu pokarmów może świadczyć o kłopotach z watrobą. Proszę skonsultować to z lekarzem i wykonać próby wątrobowe. Dodatkowo watroba może być stłuszczona ( jeśli ma Pani otyłość brzuszną) , warto pamiętać o lekach osłonowych na wątrobę jeżeli jest Pani po chemoterapii i dodatkowo stale przyjmuje Pani leki metabolizowane w wątrobie.

0

Witam, powodem odczuwanego niesmaku i goryczy w ustach po wypiciu kawy może być dysfunkcja woreczka żółciowego czy wątroby lub dwunastnicy. Niestety prawdziwa kawa ma właściwości silnie drażniące, zakwaszające i odwadniające co nie sprzyja zdrowiu w ogóle a szczególnie wyżej wspomnianym organom. Poza tym pita z mlekiem wcale nie jest bardziej łagodna. Dlatego też radzę by ją zastąpić kawą orkiszową dostępną w sklepie ze zdrową żywnością lub zielarskim i pić z dodatkiem szczypty kardamonu czy cynamonu posłodzoną stewią lub ksylitolem. Ponadto z racji tego, iż wykryto u Pani guz mózgu warto zadbać o siebie, szczególnie o prawidłowy tryb życia,
w tym właściwą dietę, która będzie chronić przed chorobą nowotworową, wzmocni odporność immunologiczną. Niskie ciśnienie również da się wyregulować dietą w oparciu o korektę dotychczasowego jadłospisu. Serdeczne pozdrowienia

0

Witam! Przyczyn może być wiele, ale aby nie doszukiwać się niepotrzebnie czegoś groźnego należy odstawić kawę na tydzień i obserwować organizm. Jeśli objawy będą się pojawiały należy skorzystać z porady lekarza. Nie napisała Pani kiedy pije Pani kawę, ale jeśli na czczo to fakt ten mógł wpłynąć na podrażnienie błony śluzowej żołądka.

0

Smak to jeden z podstawowych zmysłów, w który zaopatrzyła natura człowieka. Dzięki kubkom smakowym odróżniamy smak pokarmów, dostarczają one człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.
W skrócie można powiedzieć, że smak służy do chemicznej analizy składu pokarmu.
Skutkiem ubocznym smaku jest posmak. Jeżeli jednak posmak nie wynika z niewłaściwej diety czy higieny jamy ustnej to wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" niekiedy bywa objawem chorób.
Pozdrawiam!
Ania Kuczkin

0

Witam serdecznie.
Jeśli kawą zazwyczaj podnosiła Pani sobie ciśnienie mogła ona źle wpłynąć na Pani żołądek, polecam inne metody np. pić dobre gatunkowo herbaty zielone liściaste z guaraną które regulują ciśnienie a są na pewno zdrowsze niż kawa, kolejnym dobrym sposobem na lepsze ciśnienie są prysznice poranne ( chłodne-ciepłe-chłodne), Dieta też jest bardzo ważna, powinno się jeść częściej, można dosalać bardziej potrawy solą morską i oczywiście uzupełnianie płynów min 2 l/dobę. Pozdrawiam Anna Kaczmarek Dietetyk

0

Witam, czy gorzki posmak występuje tylko po kawie? jeżeli pojawia się częściej zalecam wizytę u lekarza.
Z pewnością może warto zmienić kawę oraz ograniczyć spożycie kawy- nadmiar może wywoływać ten posmak.

0
 Ewa KozĹowska
Ewa KozĹowska

witam,
niesmak i gorycz w ustach może wynikać z rodzaju i sposobu przygotowania kawy. Nie powinna Pani spożywać kawy parzonej po turecku, zalewanej wrzątkiem.Taka kawa jest zawiesiną a nie roztworem jak np kawa parzona w ekspresie/rozpuszczalna i dlatego silniej podrażnia żołądek. Poza tym kawa sypana i zalewana wrzątkiem zawiera duże ilości tłuszczy podwyższających cholesterol i mocno drażniących wątrobę. Najlepszym wyborem jest więc kawa parzona w ekspresie z ew. dodatkiem odrobiny mleka. Jeśli zmiana przygotowania kawy nie zniweluje przykrych dolegliwości proszę skonsultować się z lekarzem!

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty