Mężczyzna , 30 lat

Morfologia: LEUKOCYTY 9.10 10^3 /ul; % NEUTROCYTÓW 68.2 %; wart. ref.: 40-74 %; % LIMFOCYTÓW 21.4 %; wart. ref.: 19-48 %; % MONOCYTÓW 4.1 %; wart. ref.: 3.4-9.0 %; % EOZYNOCYTÓW 1.8 %; wart. ref.: 0.0-7.0 %; % BAZOCYTÓW 0.7 %; wart. ref.: 0.0-1.5 %; % LUC 3.7 %; wart. ref.: 0.0-4.0 %; duże komórki peroksydazoujemne; NEUTROCYTY 6.20 10^3 / ul; wart. ref.: 1.9-8.0 10^3 / ul; LIMFOCYTY 1.95 10^3 / ul; wart. ref.: 0.9-5.2 10^3 / ul; MONOCYTY 0.37 10^3 / ul; wart. ref.: 0.2-1.0 10^3 / ul; EOZYNOCYTY 0.17 10^3 / ul; wart. ref.: 0.0-0.8 10^3 / ul; BAZOCYTY 0.07 10^3 / ul; wart. ref.: 0.0-0.2 10^3 / ul; LUC 0.34 10^3 / ul; wart. ref.: 0.0-0.4 10^3 / ul; duże komórki peroksydazoujemne; ___________________ - ERYTROCYTY 4.89 10^6 / ul; wart. ref.: 4.5 - 5.5 10^6/ul; HEMOGLOBINA 15.4 g/dl; wart. ref.:14.0 - 18.0 g/dl; HEMATOKRYT 44.1 %; wart. ref.:40 - 54 %; MCV 90.3 fl; wart. ref.: 80 - 99 fl; MCH 31.4 pg; wart. ref.:27 - 33 pg; MCHC 34.8 g/dl; wart. ref.:31 - 37 g/dl; RDW 13.4 %; wart.ref.: 11.5 - 14.5 %; HDW 2.73 g/dl; wart. ref.: 2.2 - 3.2 g/dl; %HYPO 0.2 %; cut off 5%; ___________________ - PŁYTKI 316 10^3 / ul; wart.ref.: 130-400 10^3 / ul; MPV 7.5 fl; wart.ref.: 7.2-11.1 fl; PDW 62.3 %; wart.ref.: 47.7-59.3 %; PCT 0.24 %; wart.ref.: 0.16-0.22 %; MPC 30.4 g/dl; wart. ref.: 27 - 28 g/dl; wskaźnik aktywacji płytek; _______________ - WZÓR ODSETKOWY LEUKOCYTÓW PAŁECZKI - % GRANULOCYTY 69 ↑ % EOZYNOCYTY - % BAZOCYTY 1 % MONOCYTY 5 % LIMFOCYTY 25 % TRÓJGLICERYDY 382 ↑ mg/dl wart. ref. : 60 -165 mg/dl CHOLESTEROL CAŁKOWITY 211 ↑ mg/dl wart. pożądana 140 -200 mg/dl CHOLESTEROL HDL 37.3 mg/dl wart. pożądana 35 mg/dl wart. optymalna powyŜej 55 mg/dl CHOLESTEROL LDL (k) --- Wyliczenie cholesterolu LDL wg wzoru Friedwalda niemożliwe z powodu zbyt wysokich - - Bardzo niepokoi mnie ten wynik. WZÓR ODSETKOWY LEUKOCYTÓW GRANULOCYTY 69 ↑ % Jaka jest jego norma i co może oznaczać taki wynik?

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie!

Wyniki badań należy oceniać w całości, i co istotne - w odniesieniu do pacjenta, czyli jego wieku, oraz stanu zdrowia.

Ogólnie wynik morfologii krwi nie budzi niepokoju. Dotyczy to zarówno białych krwinek, czerwonych oraz płytek krwi.

To co Pana zaniepokoiło, czyli odsetek neutrocytów w rozmazie ręcznym, powinien wynosić od 55 do 70%. Być może norma w danym laboratorium przewiduje górną granicę normy jako 65% dlatego wartość ta została oznaczona jako podwyższona.
Nie stanowi to jednak powodu do niepokoju, szczególnie, że liczba bezwzględna neutrolifili (czyli ich ilość we krwi a nie odsetek) jest w normie.

Co powinno Pana niepokoić to podwyższony poziom cholesterolu, oraz trójglicerydów. U tak młodej osoby grozi to szybszym rozwojem miażdżycy i jej konsekwencjami (choroby serca, miażdżyca). Proponuję ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, oraz alkoholu (alkohol podnosi stężenie trójglicerydów). Jeżeli to postępowanie nie przyniesie efektów - kontrola za 2-3 miesiące, i wartości lipidów nadal będą wysokie, proponuję skontaktować się z internistą. Niektóre zaburzenia gospodarki tłuszczowej są wrodzone i w niektórych sytuacjach konieczne jest włączenie leczenia farmakologicznego.

Pozdrawiam serdecznie

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • GranulocytyMorfologia krwi jest podstawowym i standardowym badaniem diagnostycznym. Polega na ilościowej i jakościowej ocenie elementów strukturalnych krwi. Pozwala określić stan zdrowia badanego, wykryć zapalenie, zatrucie i wiele innych procesów chorobowych w organizmie.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Dowiedz się więcej na ten temat


Pomocni lekarze

Artykuły na ten temat
Samokontrola okołoposiłkowa

Jak szybko i skutecznie obniżyć poziom glukozy we krwi?

Jak szybko i skutecznie obniżyć poziom glukozy we krwi?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi, czyli (/hiperglikemia), może wynikać z niedoboru (/insulina) lub problemów z jej właściwym wykorzystaniem. Aktywne przeciwdziałanie hiperglikemii jest konieczne, aby zapobiec potencjalnym powikłaniom zdrowotnym. Wysoki...

Ostra białaczka szpikowa - przyczyny, objawy, leczenie, rokowanie

Ostra białaczka szpikowa - leczenie

Ze względu na szybki postęp choroby decyzję o (/jak-wyglada-leczenie-bialaczki) zazwyczaj podejmuje się natychmiast. Chorzy muszą być leczeni w specjalistycznych oddziałach hematologicznych. Lekarz planuje terapię na podstawie tzw. czynników prognostycznych,...

Anemia - typy choroby i ich przyczyny

Anemia a choroby nerek

(/niedokrwistosc) (inaczej niedokrwistość) jest stanem, w którym dochodzi do obniżenia poziomu (/hemoglobina) (białko przenoszące tlen) lub (/hematokryt) (procentowa zawartość czerwonych krwinek we krwi). Przyczyny anemii mogą być różne, a objawy uzależnione...

Cholesterol całkowity

Normy cholesterolu - prawidłowe normy, przebieg badania, dieta

Czym jest cholesterol? Jakie są normy cholesterolu? Jest to związek chemiczny, który jest bardzo potrzebny do prawidłowej pracy organizmu. Cholesterol występuje nie tylko w osoczu krwi, ale także w tkankach. Cholesterol dzieli się na zły i dobry. W ostatnich...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, rokowanie, profilaktyka

Zapobieganie miażdżycy

Łatwo się męczysz? Masz coraz częściej zadyszkę, wchodząc po schodach? Bolą cię łydki nawet po krótkim spacerze? Uważaj - to może być miażdżyca. Przez długi czas nie daje żadnych objawów. Te pojawiają się dopiero, gdy nasze tętnice są zwężone o połowę....

Tłuszcze

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Właściwości lecznicze oleju lnianego

Jak wybrać olej lniany? Olej lniany to tłuszcz, który pozyskuje się z nasion lnu zwyczajnego. Decydując się na zakup tego produktu, powinniśmy wybrać olej wysokolinolenowy, nieratyfikowany i tłoczony na zimno (temperatura tłoczenia wynosi maksymalnie...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, rokowanie, profilaktyka

Miażdżyca i cholesterol

Miażdżyca to choroba naczyniowa, która powoduje zgrubienie ścian tętnic. Stają się one mniej elastyczne. Chore naczynia mogą być przyczyną zawału serca, udaru i niedokrwienia kończyn dolnych. Są to poważne schorzenia, które zagrażają życiu. ## Miażdżyca...

Kardiologia

W jakim wieku jest twoje serce?

W jakim wieku jest twoje serce?

Wiek serca Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego musimy przywiązywać szczególną uwagę na dbałość o ten narząd i wyeliminować wszelkie czynniki, które mogą mu szkodzić, np. palenie,...

Powikłania cukrzycy

Zespół stopy cukrzycowej

Zespół stopy cukrzycowej

Zespół stopy cukrzycowej to jedno z najpoważniejszych (/jakie-sa-powiklania-cukrzycy), pojawia się u 6 do 10 proc. chorych. Komplikacje zaczynają się od kłopotów z poruszaniem, a mogą zakończyć (/amputacja-stopy-cukrzycowej). Statystyki są zatrważające:...

Kardiologia

Fitosterole w profilaktyce chorób układu krążenia

Sterole są składnikiem wszystkich organizmów żywych. Występują wolno lub są związane estrowo z (/kwasy-tluszczowe). Dzielimy je na zoosterole - zwierzęce, (/nieznane-wlasciwosci-fitosteroli) - roślinne i mikosterole. (/cholesterol-w-organizmie) jest natomiast...

Wyszukaj lekarza po opiniach