Kobieta , 18 lat Witam, od jakiegoś czasu borykam się z problemami związanymi tarczycą (mam 18lat).Moje wyniki bardzo się wahały, mam wiele guzków na tarczycy.Od jakiegoś czasu było lepiej, jednak niedawno zaczęłam znowu gorzej się czuć (zmęczenie, napady gorąca, nieregularny okres, bóle mięśni), jednak wyniki mam w normie i lekarz twierdzi że złe samopoczucie to nie wina tarczycy.Moje ostatnie wyniki TSH 1.40 (norm.0,51-4,30)FT3 4,70 (3,5-7,7)FT4 14,61(12,6-21,0) Czy lekarz ma racje?Nie mam czym się przejmować?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny.
  • Hormony – Endokrynologia zajmuje się działaniem hormonów oraz związanymi z nimi chorobami. Choroby endokrynologiczne to grupa bardzo różnorodnych chorób o różnych objawach i przebiegu. Hormony mogą wpływać praktycznie na wszystkie komórki i tkanki organizmu, a także na nastrój.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Choroby i dolegliwości

Atrofia - definicja, atrofia mięśni, pochwy i skóry

Atrofia to termin używany w medycynie na określenie zaniku, inaczej wiądu, czyli zmniejszenia objętości. Taki zanik może dotyczyć jakiejś komórki, tkanki, narządu lub części ciała. Atrofia może dotknąć miedzy innymi mięśni, mózgu, skóry, narządów płciowych. Atrofia...