Zapytaj lekarza

1 , 0 2 0 , 2 3 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

O czym świadczy osłabienie i senność po zakończonej antybiotykoterapii?

Dzień dobry. Mam 19 lat 180 cm wzrostu. Moje problemy zaczęły się na początku stycznia bieżącego roku. Bardzo długo chorowałem jak lekarz powiedział na grypę. Brałem aż trzy antybiotyki. Objawy typowe dla grypy minęły szybko ale została przeszkoda w gardle, suchość, uczucie "ciężkiej głowy", ogromne osłabienie i senność. Wiem że po takiej dużej dawce antybiotyków objawy takie wystepują 2-3 tyg. ale nie tak długo. Ostatnią dawkę antybiotyku zażyłem na początku marca a mamy środek czerwca. W kwietniu wykonałem badania krwi: glukozy, trójglicerydów, Tsh, FT4, kreatyniny, Gamma Gt, Potasu, Cholesterolu oraz morfologię z rozmazem oraz OB. Wyniki są w normie oprócz RDW-SD 47,7 (norma 37-46) i trójglicerydów 296 (norma 40-160). Lekarz rodzinny powiedział że wynik RDW-SD jest w normie a trójglicerydy nie dają takich objawów powiedział że mam odstawić słodycze. TSH 2,01 (norma 0,27-4,2), FT4 1,67 (norma 0,93-1,7). Niby TF4 w normie, ale w górnej granicy. Zrobiłem USG tarczycy i wyszło że tarczyca jest miejscami niejednorodna. Choruje na nerwice od 4 lat ogólnie czuję się psychicznie dobrze ale fizyczne objawy są nie do wytrzymania. Stwierdzono bez testów że przeszkoda w gardle i nosie to alergia. Zrobiłem prywatnie testy alergiczne - wszystkie ujemne. Byłem prywatnie u Endokrynologa powiedział że wyniki są w normie i to nie tarczyca choć wynik FT4 jest dość wysoki, tarczyca jest miejscami niejednorodna a mam objawy tarczycowe. Powiedział też że nie da mi skierowania na dodatkowe badania m.in przeciwciał aTPO (lekarz rodzinny nie może takiego skier. wystawić). Ostatnio dużo gorzej widzę rok temu oko L - 1,5, P -0,75. Teraz L -2,75, P -1,0. Czy zrobić badania FT3 (nie miałem robionych choć to całkiem podstawowe badanie) i przeciwciał aTPO ? Czy jakiś jeszcze ?
MĘŻCZYZNA, 19 LAT 5 miesięcy temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy