Mężczyzna , 24 lata

Oto wyniki moich badań. Obniżone Neut i neut% oraz HDW, natomiast podwyższone PDW, o czym to świadczy? Ponadto suplementuję się żelazem, natomiast od dłuższego czasu (około 6 miesięcy) nie mogę podnieść jego poziomu oraz poziomu czerwonych krwinek. Dodam, że jestem 25-letnim sportowcem. WBC 5,72 K/μL 4,0 — 10,0 v NEUT ¯ 2,35 K/μl 2,5 — 5,0 v NEUT% ¯ 41,0% 45,0 — 70,0 v LYM 2,57 K/μl 1,5 — 3,5 v LYM% 44,9% 20,0 — 45,0 v MONO 0,34 K/μl 0,2 — 0,8 v MONO% 6,0% 3,0 — 8,0 v EOS 0,23 K/μl 0,04 — 0,4 v EOS% 4,0 % 1,0 — 5,0 v BASO 0,04 K/μl 0,02 — 0,1 v BASO% 0,8% 0,0 — 1,0 v LUC 0,19 K/μl 0,0 — 0,4 v LUC% 3,4% 0,0 — 4,0 RBC 4,96 M/μL 4,1 — 6,2 HGB 14,6 g/dL 14,0 — 18,0 HCT 42,5% 40,0 — 54,0 MCV 85,6 fL 80,0 — 97,0 MCH 29,4 pg 27,0 — 34,0 CH 28,5 pg 28,0 — 36,0 MCHC 34,3 g/dL 32,0 — 36,0 RDW 13,1% 11,0 — 15,0 HDW ¯ 2,1 g/dL 2,2 — 3,2 PLT 229,0 K/μL 150,0 — 450,0 MPV 9,3 fL 7,0 — 10,6 PCT 0,21% 0,12 — 0,36 PDW ­ 62,4% 47,7 — 59,3% MICRO 0,8% %HYPO 0,2% %MICRO / %HYPO 3,6% Sód w surowicy 141 mmol/l 138 — 147 Potas w surowicy 4,8 mmol/l 3,5 — 5,1 Magnez w surowicy 2,1 mg/dl 1,7 — 2,5 Żelazo w surowicy 70 μg/dl 59 — 158 Witamina B12 439 pg/ml 211 — 911 Ferrytyna 104 ng/ml 30 — 400.

Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Karol Kaziród-Wolski 77
Lek. Karol Kaziród-Wolski Stażysta/Rezydent, Kielce
Edytuj odpowiedź

Witam!

Ogólnie można powiedzieć, że wyniki przeprowadzonych badań są prawidłowe. Niewielkie odchylenia od normy w przypadku liczby neutrofili mogą być spowodowane np. infekcją lub też przemęczeniem czy nadmiernym stresem. HDW jest odchyleniem standardowym stężenia hemoglobiny w krwinkach czerwonych, w przypadku prawidłowego wyniku układu czerwonokrwinkowego parametr ten nie ma znaczenia. PDW jest inaczej wskaźnikiem zróżnicowania płytek, on także w przypadku prawidłowej liczby płytek krwi nie ma znaczenia diagnostycznego. Wobec tego nie ma powodów do niepokoju.

Jeśli chodzi o suplementację żelazem to pozwala on podnieść stężenie hemoglobiny i ilość krwinek czerwonych, ale tylko w przypadku obecności niedoboru tego pierwiastka. W Pana przypadku nie ma ona sensu, gdyż żelazo znajduje się w prawidłowej ilości. Jedną z naturalnych metod poprawy wspomnianych parametrów jest trening w regionach wysokogórskich, zmniejszone stężenie tlenu stanowi naturalny czynnik stymulujący proces tworzenia krwinek czerwonych i hemoglobiny.

Pozdrawiam serdecznie!
!--break--

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dermatologia

O czym może świadczyć bladość skóry?

Kolor skóry zależy od grubości naskórka, obecności barwnika w komórkach skóry, a także od stopnia jej ukrwienia. Nienaturalna bladość może pojawić się krótkotrwale u każdego - towarzyszy często bólowi głowy, anemii lub emocjom takim jak strach. W sposób...

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza

Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać wiele badań i na na ich podstawie oraz na podstawie szczegółowego wywiadu wdrożyć odpowiednie leczenie. Najczęściej wykonuje się oznaczenie parametrów krwi - morfologię, oraz oznacza poziom żelaza (Fe)...

Białaczka - objawy, rodzaje, leczenie

Anemia a białaczka

Anemia i białaczka bardzo często współistnieją ze sobą. Można wręcz stwierdzić, że objawy niedokrwistości wpisują się w pełen obraz dolegliwości u chorych na białaczkę. Należy jednak rozróżniać te dwie choroby. Anemia to zbyt mała ilość hemoglobiny, czemu...

Badania

Badanie gospodarki żelazem

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 3-4 gramów żelaza. Większość tej puli wchodzi w skład hemoglobiny, czyli znajdującego się w krwinkach czerwonych białka, odpowiedzialnego głównie za przenoszenie tlenu. Zapasy żelaza w ustroju gromadzone...

Choroby i dolegliwości

Niska hemoglobina - objawy, normy, przyczyny

Niska hemoglobina może być oznaką anemii (niedokrwistości). U dorosłego zdrowego człowieka stężenie hemoglobiny we krwi powinno wynosić między 12 a 18 g/dl. Natomiast u kobiet w ciąży niska hemoglobina może być objawem zupełnie normalnym.  Aby skontrolować...

Choroby i dolegliwości

Jak poradzić sobie z zespołem przewlekłego zmęczenia?

Jak poradzić sobie z zespołem przewlekłego zmęczenia?

Choć specjaliści wciąż spierają się, czy można go uznać za odrębną jednostkę chorobową, uprzykrza życie milionom ludzi na całym świecie. Przejawia się przede wszystkim długotrwałym uczuciem permanentnego znużenia, ale towarzyszy mu także wiele innych...

Badania

Niski poziom hemoglobiny - przyczyny, leczenie

Niski poziom hemoglobiny łączy się z taką chorobą, jak niedokrwistość. Jakie są normy? U kobiet normę stanowi wartość 9,93 mmol/l, natomiast u mężczyzn - 9,0 mmol/l. Niedokrwistość bardziej znana jest pod nazwą anemii. Co należy zrobić, jeśli za niski...

Normy laboratoryjne

Ferrytyna - badanie, wyniki

Ferrytyna to rodzaj białka obecnego we wszystkich komórkach organizmu - w szpiku kostnym, mięśniach, śledzionie, ale przede wszystkim w wątrobie. Białko to pełni bardzo ważną rolę w organizmie - magazynuje zapasy żelaza. Badanie poziomu ferrytyny jest...

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Niedokrwistość (anemia) - diagnostyka, typy

Anemia - znana także pod nazwą „niedokrwistość", jest opisywana jako stan występujący przy niskich wartościach hemoglobiny, hematokrytu i liczby krwinek czerwonych. Oceniając laboratoryjnie parametry krwi, trzeba brać pod uwagę nawodnienie organizmu,...

Anemia - typy choroby i ich przyczyny

Anemia a choroby nerek

Anemia (inaczej niedokrwistość) jest stanem, w którym dochodzi do obniżenia poziomu hemoglobiny (białko przenoszące tlen) lub hematokrytu (procentowa zawartość czerwonych krwinek we krwi). Przyczyny anemii mogą być różne, a objawy uzależnione od stopnia...

Wyszukaj lekarza po opiniach