Osoba Witam, właśnie odebrałam wyniki morfologii i chciałabym się upewnić, czy wszystko jest w porządku. Widzę, że wyniki są raczej w normie, mam obniżone RDW-SD i dosyć niskie żelazo. Czy powinnam w związku z tym zakupić w aptece jakieś żelazo w tabletkach? WBC 5,2 (4,0-11,0) Erytrocyty 4,55 (3,8-5,2) Hemoglobina 13,7 (11,6-15,5) Hematokryt% 39,0 (35,0-46,0) MCV 85,7 (78,0-102,0) MCH 30,1 (27,0-34,0) MCHC 35,1 (32,0-36,0) Płytki krwi 217 (150,0-400,0) LYM% 46,2 (21,0-50,0) MXD% 8,0 (1,0-13,0) NEU% 45,8 (38,0-70,0) RDW-SD 37,7 (39,0-52,3) PDW 11,0 (9,8-16,2) MPV 10,0 (9,4-12,6) P-LCR 25,3 (19,2-47,0) Żelazo 63 (59,7-179,68).
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam sedecznie.

RDW jest wskaźnikiem obrazującym rozkład objętości krwinek czerwonych. W Pani przypadku niewielki spadek tego prametru przy prawidłowym poziomie innych wskaźników czerwonokrwinkowych nie uprawnia nas do rozpoznania jakiegokolwiek schorzenia. Poziom żelaza we krwi jest prawidłowy - mieści się w dolnym zakresie normy, również brak jest cech anemii z niedoboru żelaza w Pani badaniu morfologii krwi. W związku z tym zamiast substytucji farmakologicznej żelaza zalecałbym zastosowanie diety bogatej w ten pierwiastek. Do pokarmów z największą zawartością żelaza należą: podroby, czerwone mięso, drób, ryby. Wskazane byłoby spożywanie dużej ilości soków owocowych w trakcie posiłków - witamina C znacznie poprawia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Dieta przy anemii

Anemia spowodowana niedoborem żelaza jest najczęściej diagnozowanym rodzajem anemii. W leczeniu, oprócz syntetycznych preparatów, może pomóc specjalna dieta. W takim przypadku należy wzbogacić swój jadłospis w produkty bogate w żelazo. Najlepiej spożywać...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Buraki Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Bakłażan...

Dieta w anemii - niedokrwistość żywieniowa, dieta, witaminy, żelazo, polecane potrawy

Dieta bogata w żelazo

Dieta bogata w żelazo

W walce z anemią niezwykle istotną rolę odgrywa właściwa dieta. Anemia objawia się niedoborem żelaza we krwi, co prowadzi do zaniżonego poziomu hemoglobiny i zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Dlatego też dieta osoby chorej powinna zawierać produkty...

Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie

Przesilenie wiosenne czy niedobór żelaza?

Zmęczenie i znużenie, które odczuwamy wraz z nadejściem wiosny, mogą być objawami niedoboru żelaza. Po zimie, aby wspomóc regenerację organizmu powinniśmy wzbogacić dietę o produkty bogate w ten pierwiastek. Należy jednak pamiętać, że przyswajanie żelaza...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobry ryż?

Jak wybrać dobry ryż?

Rodzaje ryżu Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej półce jest ryż krótkoziarnisty, czyli małe, okrągłe ziarenka, które bardzo łatwo wchłaniają wodę, po ugotowaniu są miękkie i sklejają się....

Niedokrwistość z niedoborów (żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12)

Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza

Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać wiele badań i na na ich podstawie oraz na podstawie szczegółowego wywiadu wdrożyć odpowiednie leczenie. Najczęściej wykonuje się oznaczenie parametrów krwi - morfologię, oraz oznacza poziom żelaza (Fe)...

Produkty żywnościowe

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju

Kakao kontra karob. Zdrowszy zamiennik popularnego napoju

Kakao kontra karob Kubek gorącego kakao w śnieżny zimowy wieczór to recepta na smutki i sposób na rozgrzanie się. Boski proszek rodem z Ameryki Południowej ma w sobie ogromny zdrowotny potencjał - potrafi postawić na nogi. Ma też, niestety, wady. Ale...

Napoje i drinki wegańskie

Porzeczkowy przysmak

Wypróbuj napoju ze świeżych porzeczek, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Są one bogactwem witamin i składników mineralnych. Zawierają żelazo, cynk, miedź, potas oraz witaminy: A, C, E, z grupy B. Ponadto porzeczki są doskonałym źródłem flawonoidów...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czy warto jeść nowalijki?

Czy warto jeść nowalijki?

Wiosenne temperatury zbliżają się wielkimi krokami. Zrzucamy więc grube kurtki i zimowe buty, aby wymienić je na cieńsze płaszcze i okulary przeciwsłoneczne. Po zimie zmieniamy nie tylko garderobę, ale również coraz chętniej sięgamy też po lżejsze wersje...

Wyszukaj lekarza po opiniach