Witam czy mój jadłospis jest prawidłowy pod względem ilości białka tłuszczów i węglowodanów mam 26lat 50kg/164cm chcę utrzymać wagę i zdrowo się odżywiać
Śniadanie-jogurt naturalny 250g 40g płatki owsiane 20g orzechów
Il śniadanie 2kromki razowca 150g warzyw łyżka nasion chia
Obiad kluski leniwe (jajko 100g sera 65g maki jaglanej 20ml oleju)
Podwieczorek jabłko 30g ryżu 10g słonecznika
Kolacja makaron 65g na mleku 250ml i szklanka soku pomarańczowego 100% w ciągu dnia
Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Witam Panią
Pod względem ilościowym Pani jadłospis wydaje się być dobry. Energetyczność podanego jadłospisu to ok. 2000 kcal - z czego tłuszcze to 68 g (30%), węglowodany 273 g (55%), białko 78 g (15%). Wszystko mieści się w zakresie norm żywienia, jednak są to tylko szacowane ilości, zapotrzebowanie również zmienia się wraz z poziomem aktywności fizycznej.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przykładowy jadłospis dla 26-letniej kobiety – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jadłospis z 2000 kcal – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Ocena dziennego jadłospisu – odpowiada Mgr inż. Agata Masłowska-Pac
- Dieta 2000 kcal a jadłospis – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Przykładowy jadłospis a odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Ile gramów białka, węglowodanów i tłuszczów powinnam spożywać na diecie 1500 kcal? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Ułożenie jadłospisu dla 26-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna