Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,
Przy nietolerancjach pokarmowych stosuje się dietę eliminacyjną, czyli całkowicie eliminuje się z diety produkty, które mogą powodować nietolerancje pokarmowe. Najprościej jest unikać jajek w diecie we wszelakiej postaci (gotowane, w postaci jajecznicy, omletów itp.) oraz wyeliminować dania i produkty spożywcze, do których jajka mogą być dodawane (np. naleśniki, makarony, ciasta i inne wyroby cukiernicze, panierka itp). Należy czytać również skład kupowanego produktu ponieważ może zawierać w składzie białko jaja.
Pozdrawiam
Ilona Olejnik

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty