Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Przy nietolerancjach pokarmowych stosuje się dietę eliminacyjną, czyli całkowicie eliminuje się z diety produkty, które mogą powodować nietolerancje pokarmowe. Najprościej jest unikać jajek w diecie we wszelakiej postaci (gotowane, w postaci jajecznicy, omletów itp.) oraz wyeliminować dania i produkty spożywcze, do których jajka mogą być dodawane (np. naleśniki, makarony, ciasta i inne wyroby cukiernicze, panierka itp). Należy czytać również skład kupowanego produktu ponieważ może zawierać w składzie białko jaja.
Pozdrawiam
Ilona Olejnik
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pomoc w znalezieniu produktów zawierających białko przy nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jak wyleczyć nietolerancje pokarmowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Nietolerancja na białko mleka krowiego – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie a wskazania do wyeliminowania produktów mlecznych z diety – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jakie badania na nietolerancję pokarmów wykonać? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to również może powodować objawy nietolerancji? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy możliwe, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przy nietolerancji laktozy można jeść majonez? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy nietolerancja laktozy może zacząć się objawiać u osoby dorosłej? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik