Odchudzanie z brzucha a choroba Scheuermanna

Witam mam 16 lat i 188cm wzrostu, wszystko było by ok gdyby nie 92kg wagi. Chciała bym schudnąć trochę i pozbyć się cm z brzuch i nóg. Niestety mam też chorobę scheuermanna przez co ćwiczenia odpadają. Prosiła bym o jakieś zalecenia które pomogą mi stracić trochę "tłuszczyku" Z góry dziękuje i pozdrawiam
16 LAT ponad rok temu

Dieta w górach

Witaj,
Jeżeli chodzi o aktwność fizczną to zestaw ćwiczeń odpowieni dla Ciebie mógły by ci zalecić fizjoterapeuta. Jeżeli chodzenie nie sprawia Ci trudności to możeć 1-1,5h dziennie spędzić na nordic walking. Ćwiczenia zwiększą tempo przemian energetycznch w komórkach. Zacznij odzywiać się prawidłowo. Spożywaj około 1200kcal na dzień. Jedz 5 posiłków w ciagu dnia. Pomoże Ci w tym informacje zawarte w artykule: http://portal.abczdrowie.pl/zasady-zdrowego-odchudzania. Ponadto pij zieloną herbatę, herbatę pu-erh. Pozdrawiam, Aneta Kościołek

0

Witam.
Musisz Pani zacząć jeść regularnie 5 posiłków.Jeść jak najczęściej potrawy gotowane na parze, pieczone w folii lub na grillu.
Mieć pod ręką zdrowe przekąski, na wypadek nagłego głodu.
Unikać potraw konserwowanych, solonych, fast foodów.
Jeść dużo owoców i warzyw.
Unikaj alkoholu, kawy, mocnej herbaty, słodzonych napojów.
Pamiętaj o wodzie,pij od sześciu do ośmiu szklanek wody dziennie.
Bardo pomagają ćwiczenia pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Dodam ze przy tej chorobie przy odżywianiu należy uwzględnić mleko, sery twarogowe, jarzyny i owoce no i witaminy D co ułatwia wchłanianie wapnia (Ca)
Pozdrawiam Monika Konieczna

0
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
78 poziom zaufania

Witam
Najlepszym sposobem będzie wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania. Pomogą one uregulować metabolizm, dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie uniknąć dostarczania pustych kalorii w postaci słodyczy i żywności typu fast food.
W tym celu Należy:
1) Spożywać codziennie 5 mniejszych posiłków, zamiast 3 obfitych - to wpłynie na regulację metabolizmu i zmniejszenie uczucia głodu pomiędzy posiłkami, a tym samym zapobiegnie podjadaniu.
2) Wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, bogate w składniki mineralne i błonnik - pieczywo z pełnego ziarna, mąkę razową, kasze, brązowy ryż, makaron razowy, płatki żytnie i owsiane, otręby
3) jako źródło białka spożywać ryby, mleko i produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu, a unikać kalorycznych serów żółtych, tłustych deserów mlecznych itp.
4) Unikać dań typu fast food oferowanych w barach szybkiej obsługi
5) Nie spożywać słodyczy i słonych,kalorycznych przekąsek, a zastąpić je warzywami i owocami, najlepiej w świeżej postaci
6) Przygotowywać dania poprzez gotowanie na parze i w wodzie oraz pieczenie w folii, a unikać smażenia (zwłaszcza na głębokim tłuszczu).
pozdrawiam i życzę powodzenia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty