Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam!

Ruch jest podstawą sukcesu. Zalecane jest 30-45 min co najmniej 4-5 razy w tygodniu. Może to być basen, siłownia, gry zespołowe, jazda rowerem, ćwiczenia fizyczne. Wysiłek o średniej intensywności, ale długim czasie trwania pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zachęcam do szczegółowego zapoznania się z zasadami racjonalnego żywienia. Istotne jest jeść regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach najlepiej co 2-3h. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Kolacja nie później niż 2h przed snem. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach np. 50 g batonika może mieć około 200 kcal.
Źródłem węglowodanów w Pana diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty. Źródło białka: chude mięso, wędliny, nabiał (jogurty naturalne, sery białe) i mleko. Zalecane, aby warzywa znajdowały się w każdym posiłku.Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam co najmniej 2l/ dzień.

Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Wskaźnik BMI (tzw. wskaźnik masy ciała) wynosi 27,7 (kg/m2) i wskazuje na nadwagę. W celu potwierdzenia istotności problemu polecam również wykonanie badania składu ciała, które określi co faktycznie stanowi obecną masę ciała. W tym celu wykonuje się badanie na specjalnym analizatorze, który określa procentową i kilogramową zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczową masę ciała, w tym masę mięśni i zawartość wody w organizmie. W celu redukcji masy ciała warto zastosować dietę o nieco obniżonej wartości energetycznej, ale jednocześnie pełnowartościową, z udziałem wszystkich składników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Warto wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału (razowe/ pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, naturalne płatki zbożowe), chude gatunki mięsa i wędlin, chude mleko i jego przetwory, warzywa i owoce. Efekty wspomoże i utrwali regularna aktywność fizyczna, która powinna iść w parze z dietą. Pozwala ona również na efektywne chudnięcie, które oznacza jedynie redukcję tkanki tłuszczowej, a nie spadek masy mięśniowej czy odwodnienie.

0

Zalecam 5 posiłków, 3 większe – śniadanie obiad i kolacja oraz 2 mniejsze – drugie śniadanie i podwieczorek. Kolację należy spożywać 2-3 godziny przed pójściem spać, a śniadanie ok. pół godziny po przebudzeniu. Posiłki należy spożywać regularnie, a przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 3 do 4 godzin. Należy pamiętać aby w każdym większym posiłku znalazły się przetwory zbożowe (przynajmniej raz dziennie pełnoziarniste), warzywa lub owoce oraz źródło białka (czyli mięso, ryby, nabiał, jaja, ziarna strączkowe). Na drugie śniadanie i podwieczorek świetnie nadają się owoce, mała kanapka, jogurt z owocami (ale nie słodzony), a także świeże warzywa pokrojone w słupki lub warzywa gotowane na parze.
Aby skutecznie schudnąć oprócz stosowania powyższych zasad należy wyeliminować z diety tłuste mięsa i wędliny, tłuste produkty mleczne, tłuszcze zwierzęce takie jak masło i smalec, cukier i słodycze, alkohol oraz słodzone napoje gazowane i niegazowane.
Oprócz diety bardzo ważnym czynnikiem sprzyjającym chudnięciu jest codzienna aktywność fizyczna. Aby zrzucić zbędne kilogramy z brzucha należy połączyć trening aerobowy (np. pływanie, bieganie, jazda na rowerze itp.) z robieniem tzw. brzuszków.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty