Odchudzanie zimą

Witam. Mam 22 lata, jedynie 156 cm wzrostu i aż 73 kg wagi. Od dziecka jestem "większa" i odkąd pamietam stosowanie różnych diet nigdy nic nie dawało, ćwiczenia owszem - gubiłam może ze 3/4 kg, ale po 2 miesiacach już nie miałam sił, czesto rezygnowałam z ćwiczeń, bo nie zawsze miałam na to czas po prostu, a przy takich ćwiczeniach, no, trzeba być systematycznym. Nie wiem, co mam robić :( Poprzez branie środków na odchudzanie tylko zniszczyłam sobie organizm, obecnie mam niedobór żelaza, który dokucza mi niesamowicie. Planowałam przejść na dietę wegetariańską, gdyż moja grupa krwi to "A", więc mogę całkiem mięso wyeliminować. Pomyslałam, że może głównie przez to moja waga jest, jaka jest, przez to, że w mojej diecie jest za dużo mięsa, a za mało owoców i warzyw, jednak boję się zostawię mięso przy niedoborze żelaza. :( Juz nie wiem , co mam ze sobą zrobić. Nie wyobrażam sobie codziennych ćwiczeń do końca życia, byleby tylko utrzymać sylwetkę, a mimo wszystko jeśli nic z tym nie zacznę robić, to zniszczę nie tylko ciało, ale także zdrowie i psychikę :( Bardzo prosze o poradę, czy obfitośc mojej diety w mięso przy tej grupie krwi może mież aż taki wpływ na wagę, czy mogż je wykluczyć i jak ewentualnie uzupełniać niedobory żelaza? P.S.Czy morszczyn pęcherzytkowaty, z którego robię sobie codziennie herbatki, pomoże mi zgubić choć trochę kg?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Witam!

Dieta grup krwi nie jest dietą rekomendowaną przez towarzystwa naukowe. To jedna z "modnych" diet, lecz niekoniecznie fizjologicznych. Fakt, iż cierpi Pani na anemię zdecydowanie przemawia za koniecznością włączenia do diety mięsa i przetworów mięsnych, gdyż żelazo z produktów zwierzęcych jest lepiej przyswajalne przez organizm, aniżeli żelazo z produktów roślinnych. Myślę, iż aby zrzucić na stałe kilka kilogramów niezbędna jest zmiana nie tylko diety, ale także aktywności fizycznej. Tylko systematyczny wysiłek fizyczny sprawi, iż rozwinie się tkanka mięśniowa, przez co metabolizm będzie szybszy.

Morszczyn jest źródłem jodu, który wchodzi w skład hormonów regulujących metabolizm, przyśpieszając go. Dodatkowo morszczyn w kontakcie z płynami pęcznieje, wywołując uczucie sytości. Sytuacja ta nie ma miejsca w przypadku herbaty, lecz preparatów na bazie morszczynu. Nie zastąpi on diety i wysiłku. Dieta pozwalająca na redukcję masy ciała powinna być niskokaloryczna.

Nie wiem czy otrzymała Pani od lekarza zalecenie suplementacji diety jakimiś preparatami (np. żelaza)? W diecie stosowanej w anemii istotne jest łączenie produktów zawierających żelazo z produktami zwiększającymi jego wchłanianie, czyli np. na śniadanie można spożyć kajzerkę pełnoziarnistą 1 szt. (źródło wit. B12, żelaza) z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i pietruszką (z 1 jajka, plasterka sera twarogowego półtłustego, szczypiorku i pietruszki do smaku). W tym przypadku żółtko jaja jest dobrym źródłem żelaza, szczypiorek i pietruszka zawierają witaminę C, zwiększającą wchłanianie Fe. Do takiego zestawu można wypić szklankę soku porzeczkowego (rozcieńczonego w stosunku 1:1, czyli 100 ml soku + 100 ml wody) - porzeczki są dobrym źródłem witaminy C. Podobnie dobrym dodatkiem do takiego zestawu będzie papryka czerwona. Paprykę można spożywać w dużych ilościach ze względu na niewielką kaloryczność. Zamiast masła można stosować margarynę typu light (1 płaską łyżeczkę do kanapki) - 30% kcal mniej. Korzystne mogą być chude wędliny (np. szynka gotowana), z tłustszych dobrze jest "wycinać" kawałeczki tłuszczu. Sporo żelaza zawierają płatki owsiane. Dodatek mleka zwiększa wchłanianie tego pierwiastka. Jako II śniadanie może Pani spożyć: jogurt naturalny 1,5% tł. z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych (w niewielkiej ilości) czy płatków kukurydzianych wzbogacanych w żelazo. Do jogurtu mogą być także dodawane owoce. Najwięcej Fe zawierają: czarne porzeczki, poziomki, maliny, czarne jagody. Sporo Fe zawiera także groszek konserwowy (sprzedawany jest także w mniejszych, poręcznych opakowaniach - może być formą urozmaicenia posiłków). W ramach obiadu można przygotować np. chudą cielęcinę, wątróbkę czy wołowinę (dobre źródło Fe) z warzywami. Dobrym źródłem żelaza i witaminy B12kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, jęczmienna perłowa/pęczak). Z ryb sporą ilość żelaza zawiera łosoś, sardynka, czy tuńczyk. Do potraw warto dodawać koperek (sporo żelaza) oraz pietruszkę, szczypiorek (sporo Fe, witaminy C). Źródłem żelaza są również nasiona roślin strączkowych - mogą stanowić alternatywę dla mięsa, należy jednak pamiętać, iż żelazo to jest gorzej wchłanianie. Dodatkiem do dań może być także szpinak (np. zaprawiony odtłuszczonym jogurtem). Jako przegryzkę może Pani wykorzystać np.: orzechy pistacjowe (najwięcej żelaza - aż 6,7 mg w 100 g), czy orzechy laskowe (3,4 mg/100 g) oraz pestki dyni (prawdziwy skarbiec żelaza - aż 15 mg/100 g). Musi jednak pamiętać Pani o tym, iż orzechy i nasiona są kaloryczne (zawierają nawet do 600 kcal w 100 g), dlatego należy zachować umiar. "Niegroźna" dla kaloryczności diety ilość to ok. 10-15 g orzechów (mała garstka).

Pozdrawiam ciepło

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty