Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witamy serdecznie!
Najlepsze efekty odczulania uzyskuje się u osób młodych (5-35 lat), z niezbyt zaawansowanym w czasie procesie chorobowym, bez przewlekłych zakażeń i zmian organicznych w narządach. Bardzo ważnym warunkiem skuteczności leczenia odczulającego jest odpowiednio długi okres terapii oraz odpowiednio duża dawka sumaryczna zastosowanego alergenu. Należy podkreślić, że najczęstszą przyczyną niepowodzenia SIT (immunoterapia alergenoswoista) jest zbyt wczesne zaniechanie jej prowadzenia lub też zastosowanie zbyt małych dawek. Każdy pacjent reaguje jednak indywidualnie, (w zależności od stopnia uczulenia) dlatego też nie da się jednoznacznie określić ilości zastrzyków potrzebnych do uzyskania pożądanego efektu. Odczulanie na jad owadów błonkoskrzydłych może być przeprowadzane w systemie ultraszybkim lub konwencjonalnym. W systemie ultraszybkim pacjent otrzymuje co 30 minut siedem do dziesięciu wzrastających dawek szczepionki antyjadowej, a następnie jest obserwowany przez jedną dobę w oddziale szpitalnym. Po tak przeprowadzonej terapii, już po jednej dobie osoba uczulona, staje się „niewrażliwa” na użądlenie, ale do podtrzymania wytworzonej „odporności” na jad należy kontynuować podawanie dawek szczepionki, początkowo w odstępach jedno i dwutygodniowych, a następnie sześcio – lub ośmiotygodniowych przez 3 – 5 – 7 lat. Odczulanie w systemie ultraszybkim przeprowadzane jest tylko w kilku ośrodkach alergologicznych w kraju. Odczulanie w systemie konwencjonalnym polega na podaniu od 8 do 12 wzrastających dawek szczepionki co 7 dni, pacjent staje się „odporny” na jad danego owada po upływie 8 – 12 tygodni, ale odczulanie nadal musi być kontynuowane przez 3 – 7 lat.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy warto odczulać? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Prywatna poradnia alergologiczna: czy tam miałabym szansę na odczulanie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Użądlenie przez osę a alergia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak postępować przy uczuleniu na jady owadów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia pokarmowa i odczulanie – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy odczulanie ma wpływ na chorobę Hashimoto? – odpowiada Lek. Magdalena Kowalska
- Czy w dzień odczulania mogę uprawiać jakiś sport, np. pływanie? – odpowiada Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
- Nawracająca alergia a możliwość leczenia szczepieniami – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Odczulanie metodą biorezonansu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk
Odczulanie - kwalifikacja, wybór alergenów, szczepionka, przebieg, alternatywne sposoby
Skuteczność odczulania jest udowodniona przede wsz
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią