Odpowiednia ilość tłuszczów w diecie

Witam. Pytanie do dietetyka. Załóżmy, że jeśli w ciągu dnia nie dostarczymy odpowiedniej ilości tłuszczów, a niedobór ten zastąpimy glukozą (która zamienia się w glikogen i odkłada to tkanki tłuszczowej), to czy ten nadmiar glukozy posłuży nam jako ten niedobór tłuszczów (których dostarczyliśmy za mało), czy się odłoży mimo wszystko do tkanki tłuszczowej? Krótko mówiąc, czy można sobie pozwolić na większą ilość cukru, jak się w przeciągu dnia dostarczyło mniej tłuszczu i do tego nie przytyć.
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Tłuszcze wielonienasycone

Bilans energetyczny niezależnie od tego jak z jakich składników pochodzi jest jeden ten sam - jeżeli dostarczy Pan mniej lub dokładnie tyle samo energii co Pan zużywa nie będzie odkładania tkanki tłuszczowej. Inną kwestią pozostaje jednak jakość pożywienia. Cukier zamieniany jest wyłącznie na energię, podczas gdy kwasy tłuszczowe będące produktem rozkładu tłuszczy mają wiele funkcji fizjologicznych. Dlatego też ograniczanie tłuszczu na korzyść cukru może się negatywnie odbić na Pana zdrowiu - od hipercholesterolemii począwszy na zmianach w funkcjonowaniu układu odpornościowego i podatności na nowotwory skończywszy.

0

Myślę że skrajności nie są dobre. Dieta powinna być różnorodna, dobrze zbilansowana i sprawiać przyjemność bo to ma wpływ na nasze zdrowie. Zbyt długie rygorystyczne ograniczanie tłuszczy nie sprzyja naszym procesom metabolicznym o czym pisała już poprzedniczka. Poza tym rozpychamy taką dietą nasze adipocyty czyli komórki tłuszczowe i przy odstawieniu takiej diety możemy dość szybko przytyć i trudniej zrzucać masę.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty