Odstawienie produktów przy zaparciach

Witam. Cierpiałam na zaparcia, zmieniłam diametralnie dietę na bogatoresztkową i od ponad roku weszła mi w codzienny nawyk. Odstawilam całkowicie słodycze, jedzenie " zapychające " oraz wysokoprzetworzone produkty. Teraz wystarczy że zjem coś z produktów zakazanych ( np czekolada ) i problem wraca. Czy możliwe jest to, że odzwyczaiłam organizm od takich produktów i dlatego już zawsze będę musiała unikać takiego typu jedzenia ?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Witam, uważam że warto żeby Pani zwróciła uwagę na wprowadzenie do diety produktów fermentowanych, które wspomagają rozwój flory bakteryjnej jelita. Oprócz kefirów, maślanki, ogórków kiszonych warto poszukać w internecie bakterii probiotycznych dzięki, którym może Pani w domu zrobić jogurt - będzie on wspomagał Pani naturalną florę. Lepiej będzie Pani radziła sobie z problemem zaparć w przypadku wprowadzania nowych produktów.

www.jogurt-domowy.pl - ja z tej strony kupuję bakterie - jest zestaw dla osób, które zmagają się z opisanym wyżej problemem.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty