Odżywianie a niski poziom cholesterolu

Witam, Mam pytanie odnośnie żywienia. Jakich pokarmów się wystrzegać chcąc mieć niski poziom cholesterolu. Czym zastępować je w diecie?
ponad rok temu

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Proszę zapoznać się z poniższym artykułem. Znajdzie tu Pani produkty poprawiające i obniżające poziom cholesterolu.

0

Z diety należy wykluczyć:
Pełnotłuste produkty mleczne (tłuste mleko, sery, śmietany);
Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne, parówki;
Masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione;
Słodycze, rogaliki francuskie;
Majonez, sosy i kremy sałatkowe.
Wybieraj za to:
Chude mleko 0,5-1,5% tł. i chude produkty mleczne. Mięso głównie drobiowe bez skóry, chudą wołowinę, cielęcinę, królika, ryby morskie. Sięgaj po oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, margaryny miękkie. Jedz dużo warzyw, wybieraj węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby, ciemny makaron), uważaj na słodkie owoce (np: śliwki, winogrona). Jedz regularnie 5 posiłków co 3h, pij wodę mineralną, ćwicz 3-4 x w tygodniu.

0
Mgr Ewa Tomczyk Dietetyk, Wrocław
31 poziom zaufania

Witam,
proszę unikać produktów z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszczu mlecznego) oraz izomerami trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (produkty smażone, margaryny twarde). Olej rzepakowy i oliwa z oliwek oraz miękkie margaryny ze sterolami roślinnymi to tłuszcze, które są obecnie szczególnie wskazane.
Na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi wpływa zwiększenie podaży błonnika pokarmowego wraz z dietą. Proszę zwiększyć spożycie warzyw do 3-5 porcji dziennie oraz wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału.

0

Witam, należy unikać pokarmów zawierajacych dużo tłuszczu (sery żółte, wieprzowina itd) oraz słodyczy a także zamienić smażenie na gotowaniu lub duszenie. Z produktów redukujących poziom cholesterolu polecam łososia.

0

Cholesterol jest substancją tłuszczopodobną, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jednak jest utrzymanie równowagi między "dobrym" cholesterolem HDL, a "złym" LDL. Wysoki poziom LDL jest niebezpieczny dla serca, jego nadmiar odkładając się w tętnicach zwiększa ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej, naraża nas na zawał bądź udar. Odpowiednie odżywianie może mieć wpływ na nasze zdrowie, poprzez obniżenie tzw.” złego cholesterolu” a podwyższenie „dobrego”.
Do najtańszych i stosunkowo łatwo dostępnych środków przeciwcholesterolowych należą warzywa strączkowe, zwłaszcza fasola. Również włączenie do codziennej diety pokarmów bogatych w antyoksydanty pozwala zmniejszyć przemianę cholesterolu HDL w szkodliwe LDL.Dobrym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa, orzechy oraz ziarna, zwłaszcza obfitujące w witaminę E zarodki pszenne, a także zawierające dużo koenzymu-Q-10, makrele i sardynki. Korzystny wpływ ma również picie chudego mleka oraz herbaty, zarówno czarnej, jak i zielonej.Ogranicz tłuszcze „ nasycone”znajdujące się min. w tłustym mleku, mięsie i serach. Unikaj potraw zawierających kwasy tłuszczowe omega-6, spotkać je można w margarynie, frytkach.Jeżeli chodzi o tłuszcze najlepiej sięgaj po oliwę z oliwek i olej rzepakowy.Pamiętaj, że nie na każdego stosowana dieta podziała jednakowo, najlepiej znaleźć najlepszy dla siebie zestaw produktów przynoszących pożądane efekty.

0

Witam serdecznie,
Zalecam ograniczenie produktów zawierających dużą ilość cholesterolu:
•masło,
•podroby,
•czerwone mięso,
•żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Należy stosować zamienniki:
•Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
•Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
•Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością
tłuszczu.
Polecam również wzbogacić dietę w błonnik
Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Pożądaną frakcję błonnika odnajdziemy w:
• warzywach strączkowych,
• warzywach korzeniowych,
• jabłkach,
• agreście,
• owocach jagodowych,
• jęczmieniu,
• owsie,
• kukurydzy.
Należy odpowiednio przygotowywać posiłki
Całkowicie zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie.Pić min. dwa litry wody dziennie. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację dietetyczną 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty