Dieta przed ciążą
Często przy tym schorzeniu występuje szereg dolegliwości związanych ze zmniejszeniem ilości przyjmowanego pokarmu. Zmniejszenie apetytu, duszności przy spożywaniu posiłku, szybsze uczucie sytości, które może być związane z rozdęciem płuc i naciskiem przepony na żołądek prowadzące do zmniejszenia jego objętości. U chorych zauważa się także spadek masy ciała, która związany jest z niedostateczną podażą energii, a przy tym spadek tkanki mięśniowej, który może być wynikiem katabolizmu białek. Posiłki, tak jak Pani pisze, powinny być spożywane częściej, nawet do 6 razy na dobę, ale w znacznie mniejszych porcjach. Warto skupić się na większej gęstości odżywczej, aniżeli objętości spożywanych posiłków. Można dodawać na zimno oleje roślinne lub masło do przygotowanych potraw, zabielać jogurtem zupy i sosy.. Warto także włączyć dobrej jakości chude mięsa, np. kurczaka, cielęcinę, indyka, które będą dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Do diety, jeżeli postępuje zanik masy ciała można także włączyć specjalistyczne preparaty o zwiększonej ilości kalorii i składników odżywczych. Ze względu jednak na wiek chorej oraz brak informacji dotyczących chorób współistniejących, a także przebiegu POChP zalecamy wybrać się do dietetyka, w celu ustalenia odpowiedniej i zbilansowanej diety, bądź zapytać lekarza prowadzącego o szczegółowe wytyczne
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam serdecznie,
Osoba chora na POChP powinna unikać spożywania obfitych posiłków, ponieważ spora ich ilość w żołądku utrudnia pracę przeponie - głównemu mięśniowi oddechowemu. Nie jest wskazane spożywanie dwóch dań na raz (zupy, drugiego dania i dodatkowo deseru). Chory powinien jeść mało, ale często.
Ostatni posiłek należy zjeść kilka godzin przed położeniem się spać. U chorych na POChP przepona gorzej pracuje w pozycji leżącej i może dochodzić do duszności nocnych. Dodatkowo należy zadbać o odpowiednią gęstość odżywczą posiłków, aby zapewnić choremu odpowiednią podaż składników odżywczych i mineralnych.
Pozdrawiam ciepło,
Katarzyna Wawrzyniak,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zdrowe odżywianie a utrata wagi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Waga w miejscu podczas odchudzania u 21-latki – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta dla chorego po resekcji żołądka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie kolacji po wieczornym treningu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stabilizacja wagi podczas odchudzania – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Dlaczego organizm domaga się czegoś słodkiego? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakimi witaminami wspomagać dietę i ćwiczenia u 13-letniej córki z nadwagą? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Odżywianie po diecie dr Dąbrowskiej – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Spożywanie potraw węglowodanowych i zachowanie wagi – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Mam 12 lat i chcę schudnąć - pomocy – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
artykuły
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Powrót do formy- jak odzyskać sylwetkę po porodzie, odżywianie, ćwiczenia.
Co robić, żeby powrócić do sylwetki sprzed ciąży,
Niedożywienie u pacjentów onkologicznych
Artykuł sponsorowany Niedożywienie u pacjentów on