Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Dr Krystyna Pogoń 90
Dr Krystyna Pogoń Dietetyk, Kraków 90 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Chude mięsa i nabiał są produktami jak najbardziej zalecanymi w diecie w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Powinno się takie produkty jeść codziennie, przy czym przyjmuje się, że ilość powinna odpowiadać zapotrzebowaniu na składniki odżywcze w tym białko. Białko rzeczywiście powinno się spożywać codziennie, gdyż jest ono niezbędne do prawidłowego funckjonowania organizmu oraz regeneracji tkanek. Podaż jest zależna od celów dietetycznych, intensywności ćwiczeń i aktualnej masy ciała, przyjmuje się przeważnie między 1,0-1,5 g należnej masy ciała.

Mgr Ewelina Tabaczar 29
Mgr Ewelina Tabaczar Dietetyk, Rzeszów 29 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
jeśli nie ma przeciwwskazań (chudy) drób można spożywać 2-3 x w tygodniu. Ryby jak najbardziej powinny znaleźć się w Pani diecie, gdyż dostarczą cennych kwasów - zalecenia to ok. 1-2 x w tygodniu. Natomiast w pozostałe dni można spożywać nasiona roślin strączkowych.

Produkty mleczne typu chudy ser twarogowy, serek wiejski, maślanka czy kefir mogą znaleźć się 2 x/ dzień.

Jak najbardziej są to produkty, które dostarczą białka w Pani diecie.

Pozdrawiam
http://www.dietifit.pl/

Mgr Patrycja Sankowska 93
Mgr Patrycja Sankowska Dietetyk, Wałcz 93 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Żywienie – Żywienie warunkuje zdrowie człowieka, dlatego tak ważne jest spożywanie wartościowych produktów spożywczych. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda – to sposób na życie. Dzięki zbilansowanej, zróżnicowanej diecie dostarczamy cennych składników odżywczych.
  • Mięso – Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego organizm potrzebuje do budowy tkanek i syntezy hormonów, a także białek odpornościowych.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy. Burgery pełne baketerii Najnowsze badania konsumenckie przeprowadzone przez Consumer Reports ostrzegają miłośników...

Kuchnia i gotowanie

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby i owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Ryby samo zdrowie? Ryby i owoce morza według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach regularnie. Jak się jednak okazuje,** o dobrej jakości rybę dzisiaj bardzo trudno**. Mało wiemy również o owocach morza. Nasza wiedza na ich temat często jest...

Produkty żywnościowe

Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność

Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność

Orzechy to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływają na pracę mózgu, wzmacniają odporność i dbają o zdrowie serca. Nowe badania wykazały, że orzechy są też skuteczną metodą zapobiegania...

Dieta oczyszczająca

Dieta Dąbrowskiej - charakterystyka, zasady, wskazania, przeciwwskazania

Dieta Dąbrowskiej - charakterystyka, zasady, wskazania, przeciwwskazania

Chcesz oczyścić organizm, pozbyć się toksyn, poprawić swoje zdrowie, a przy okazji schudnąć? Skuteczna może się okazać dieta dr Dąbrowskiej, czyli lecznicza głodówka, na której można jeść tylko owoce i warzywa. Dieta Dąbrowskiej - charakterystyka Ewa...

Produkty żywnościowe

Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego...

Kuchnia i gotowanie

Bigos - kalorie, przepis, porady, jak uratować bigos

Przygotowanie bigosu wymaga czasu. Jedyną możliwością na ugotowanie bigosu szybciej jest użycie szybkowaru. Co ważne bigos zyskuje na smaku z każdym podgrzaniem. Im częściej podgrzewamy bigos, tym lepiej. Każda gospodyni domowa i profesjonalny kucharz...

Mięso

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

Mięso na cenzurowanym Kiełbasa, szynka, salami, burgery i hot-dogi tak samo groźne dla zdrowia, jak papierosy, alkohol i azbest - ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Przetworzone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia raka. Na liście potencjalnie...

Mięso

Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości

Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości

Statystyki przerażają - obecnie ponad 1,9 miliarda ludzi na całym świecie ma nadwagę, a 600 milionów walczy z otyłością. Okazuje się, że to nie tylko skutek spożywania nadmiernej ilości cukru i tłuszczu w diecie. Za problemy z wagą odpowiada także mięso. Badania...