Glikemia poposiłkowa

Gotowanie - czy w wodzie czy na parze przyniesie ten sam skutek podwyższenia IG (indeksu glikemicznego).
Ogólne zalecenia są takie jak Pani pisze, ale jeśli łączy się kilka produktów w jednym posiłku to warto ten indeks glikemiczny uśrednić.
tj. same warzywa gotowane będą miały wyższy IG niż warzywa gotowane podane z produktami białkowo-tłuszczowymi - całościowy IG będzie niższy.

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Gotowanie na parze również podwyższy indeks glikemiczny. Dotyczy to warzyw zawierających dużą ilość skrobi. Gotowanie zmienia strukturę skrobi, co podwyższa indeks glikemiczny niektórych warzyw. Np. dla surowej marchwi wynosi on 20, jednak po ugotowaniu wzrasta do 50, co spowodowane jest rozkładem skrobi i procesem zelowania.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/napady-glodu.html?c=5

Serdecznie Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty