Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa Śródmieście
Edytuj odpowiedź

Witam, to pytanie jest bardzo ważne, ponieważ dieta po takiej operacji ma istotny wpływ na gojenie się rany pooperacyjnej. Dieta powinna być w pierwszych dniach po operacji tzw. ubogoresztkowa, tzn. potrawy powinny zawierać jak najmniej błonnika i nie być wiatropędne, tak więc należy unikać potraw smażonych i ciężkostrawnych, dań z kapusty, sałaty, jajek. Osoby cierpiące na nietolerancję np. mleka powinny wykluczyć je z menu. Najlepsze będą kisiele, galaretki, potrawy z drobiu, sucharki, rosół. Po kilku dniach możemy wzbogacać dietę o inne lekkostrawne pokarmy, aby po 10-14 dniach od operacji móc cieszyć się w pełni smakiem potraw, oczywiście w ilościach rozsądnych. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
 

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Krew i naczynia krwionośne – Układ krwionośny człowieka jest zamkniętym systemem żył i tętnic, w których krąży krew. Obieg krwi w naczyniach krwionośnych wymusza serce. Układ krwionośny wraz z układem limfatycznym i systemem naczyń włosowatych tworzą układ krążenia. Naczynia krwionośne można podzielić na: żyły, tętnice, naczynia włosowate.
  • Żylaki – Żylaki to anomalie naczyniowe żył polegające na ich nadmiernym poszerzeniu. Gdy mówimy o żylakach, najczęściej mamy na myśli żyły kończyn dolnych (tam zdarzają się one zdecydowanie najczęściej), ale nie jest to ich jedyna lokalizacja. Takie anomalie w naczyniach zdarzają się także często w odbycie, czy przełyku.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników: