Przeszczep od żywego dawcy a przeszczep od osoby zmarłej

Czym różni się przeszczep od żywego dawcy od przeszczepienia organu od osoby zmarłej? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam, to pytanie jest bardzo ważne, ponieważ dieta po takiej operacji ma istotny wpływ na gojenie się rany pooperacyjnej. Dieta powinna być w pierwszych dniach po operacji tzw. ubogoresztkowa, tzn. potrawy powinny zawierać jak najmniej błonnika i nie być wiatropędne, tak więc należy unikać potraw smażonych i ciężkostrawnych, dań z kapusty, sałaty, jajek. Osoby cierpiące na nietolerancję np. mleka powinny wykluczyć je z menu. Najlepsze będą kisiele, galaretki, potrawy z drobiu, sucharki, rosół. Po kilku dniach możemy wzbogacać dietę o inne lekkostrawne pokarmy, aby po 10-14 dniach od operacji móc cieszyć się w pełni smakiem potraw, oczywiście w ilościach rozsądnych. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty