Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Jeśli nie przeprowadzono diagnostyki astmy, warto to zrobić. Podstawą jest badanie czynnościowe - spirometria. W zależności od potrzeb wykonuje się też próby prowokacyjne i/lub rozkurczowe.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Silne duszności przy astmie oskrzelowej i niedoczynności tarczycy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Duszności, osłabienie i napadowy kaszel u 43-letniej kobiety – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Astma oskrzelowa i nawracające zapalenie oskrzeli – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Zapalenie oskrzeli i astma oskrzelowa atopowa – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy mogę mieć zapalenie oskrzeli w tej sytuacji? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zawroty głowy, osłabienie i duszności – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Co robić z dusznością po zapaleniu oskrzeli? – odpowiada Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
- Co oznacza zapalenie oskrzeli i jak wygląda leczenie u dziecka z alergią? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Nawracające zapalenia oskrzeli - jak się wreszcie wyleczyć? – odpowiada Lek. Magdalena Kowalska
- Astma i zapalenie oskrzeli – odpowiada Lek. Magdalena Parys
artykuły
Wybudza ze snu między trzecią a piątą nad ranem. Od objawów do diagnozy mija siedem lat
Eksperci alarmują: w Polsce nadal jest gigantyczny
Astma kaszlowa
Astma kaszlowa, nazywana także zespołem Corrao lub
Pulmonolog - czym się zajmuje, leczenie chorób, badania, wizyta
Pulmonolog to lekarz, który zajmuje się diagnozowa